Ta dig tid att fundera över vilken typ av häst du egentligen söker. Hit hör inte bara prisklass och utbildningsnivå, utan även härstamning, ålder, storlek och användningsområde, men också om hästen är lättlastad, går att rida ut på och hur den fungerar i hagen med andra hästar.

Ett vanligt misstag är att köpa en häst som annonseras ut som ”projekthäst”. Ofta blir det mycket dyrare i längden än att köpa en sund och välriden häst. Säljare som forcerar fram köpbeslut innebär också en varningsflagg. En seriös säljare är lika mån om att du och hästen ska trivas ihop som du.

- Välj ut några rådgivare som är kompetenta och som du litar på. Slopa amatörtyckarna – vänd dig till din tränare och be gärna denne att följa med när du provrider. Så gör proffsen! Låt tränaren ge dig råd om hästen och hur ni fungerar ihop. Låt veterinären ta hand om hälsodelen. Ta referenser på hästen för att bilda dig en uppfattning om hästens temperament, tipsar Karl-Henrik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Provrid gärna i olika miljöer, om det är möjligt, be att få en fullständig lista över alla veterinärbehandlingar hästen genomgått.

- Om du har en fullmakt, kan du även prata med behandlande veterinärer och kontrollera hur försäkringen använts. Då får du också veta om det finns några reservationer i försäkringen, tipsar Karl-Henrik Heimdahl.

Men även om historiken är kartlagd, bör hästen veterinärbesiktas före köpet. Det optimala är om både köpare och säljare är på plats, kan ställa frågor och få förklaringar direkt av den besiktande veterinären. Om hästen ska livförsäkras för 100 000 kr eller mer, krävs röntgen.

- De flesta väljer att röntga vid köp. Många röntgenförändringar saknar betydelse, medan andra ger en tydlig indikation på att hästens användbarhet kan vara eller bli begränsad. Här är det viktigt att ha en dialog med veterinären och försäkringsbolaget, säger Karl-Henrik Heimdahl.

När hästen väl gått igenom besiktningen, bör ett köpekontrakt skrivas. Agrias köpekontrakt är fritt att ladda ner på agria.se. Här finns utrymme att specificera utbildningsnivå och andra meriter, samt att bilägga fullständig sjukdomshistorik. Glöm inte att skriva in i avtalet när hästen övergår i köparens ägo. Det händer att hästar skadar sig i transporten mellan köpare och säljare. Det vanligaste är att hästen är köparens när luckan till trailern har stängts.