Kanske har du tittat på tio, femton hästar innan allting stämmer. Bered dig på att det frestar på att leta häst. Det tar tid, mycket tid. Och det kostar pengar. Du får lov att åka runt, kanske måste du övernatta och ta ledigt från jobbet/skolan.

Åk inte ensam och provrid en ny häst

Ha alltid någon kunnig hästmänniska med dig. Det kan vara din tränare eller ridlärare eller en god vän som du anser är duktig med hästar. Han eller hon ska kunna bedöma hästen från marken och helst också sitta upp. Din medhjälpare ska också känna dig tillräckligt väl för att veta vilken häst som passar dig på den nivå du står.

Se alla hästens små signaler

Se till att få se så mycket som möjligt av hästen. Hur är den att hämta i hagen, om den går ute? Hur beter den sig i stallet, är den nyfiken och positiv, står den lugnt, verkar den orolig och hetsig eller lägger den öronen bakåt och markerar mot de andra hästarna eller när den blir borstad? Hur har hästen det hemma?
Biter den på inredningen? Ge akt på alla små signaler. Skapa dig en uppfattning om vad det är för slags häst. Tänk efter om ni skulle trivas tillsammans.

Ägaren först

Låt alltid ägaren rida hästen först. Ta reda på hur mycket hästen normalt rids, hur mycket den är riden den senaste tiden och vad den har gjort under det senaste året. Se på ägarens sätt att hantera hästen. När ägaren ridit, visat hästen i alla gångarter, visat vilka rörelser den har – då är det din (eller din medhjälpares) tur att sitta upp. Känn dig fram. Det gäller att spela på gehör, och ”hitta knapparna” som får just den här hästen att svara som du vill. Om ni provrider ute – be även att få ta hästen till ett ridhus.

Trivs du och hästen tillsammans?

Om du trivs med hästen, om din rådgivare också tycker att allt verkar bra, om du är allvarligt intresserad – då kan ni börja diskutera affär. Fråga gärna om du kan komma och prova hästen ytterligare någon eller några gånger innan du bestämmer dig. Nästa steg är att ni gör upp om priset, eventuell handpenning och skriver ett noggrant köpeavtal. Hästen ska också klara besiktningen av veterinären för att köpet ska gå igenom. Då – och först då – har du fått din egen häst!

Tänk på att

... en häst är en levande varelse som behöver tid att vänja sig vid allt nytt i sitt nya hem. När du provred den var den i ett stall där den kände sig trygg och hemmastadd. I en ny miljö med nya stallkompisar, nytt foder och nya rutiner, kan det hända att hästen (för en tid) ändrar sitt uppförande och i vissa fall kan den bli helt annorlunda.