Veterinärens råd om transport av häst

Veterinär Karin Anlén från Strömsholms Djursjukhus berättade vad som är viktigt att tänka på både vad gäller säkerhet och hästens allmänna välbefinnande.

– Ordentliga skydd som täcker benen är viktigt. Hästar trampar sig lätt, särskilt när de är lite stressade och oroliga. Dessutom ska man alltid ta bort broddarna, även korta bitar. Tramp med broddar kan ge svåra skador på blodkärl och senor med lång konvalescens som följd, säger Karin Anlén.

Åker man längre sträckor bör man stanna regelbundet, minst varannan timme, och titta till hästen. Det finns regler för att transportera hästar men dessa gäller i första hand professionella transportörer. Kör man sin egen häst i trailer får man använda sitt sunda förnuft och anpassa efter hästen, exempelvis med pauser för mat och vatten. Många hästar blir lugna om de står och äter, tänk bara på att hö kan damma en del vilket känsliga hästar kan reagera för.

Har bra koll bakåt

– Hästar ser mycket bra bakåt, berättade Karin Anlén, varför man bör ha den övre bakluckan stängd för att inte hästen ska bli skrämd om exempelvis en lastbil kommer upp bakom. De flesta luckor går att låsa så de står lite på glänt för ventilationens skull.

Man räknar gärna kilon när man ska köpa hästtransport men det viktigaste är ändå kunskaper, både om hästar och om trafik. Många drar sig för kostnaden och besväret att ta ett BE-körkort men något sorts frivilligt förarbevis på att man kan köra bil med släp diskuterades.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg