Din häst blir inte en bättre dressyrhäst bara för att du sitter i ridhuset och trimmar varje dag. Och inte förbättras hopptekniken av att du bara tränar hoppning. Snarare tvärt om! Ensidig träning kan dels orsaka skador på hästen, dels göra att hästen tappar motivationen och att ni kommer inte vidare.

Satsa istället på att variera träningen och få en vältrimmad atlet till häst, som dessutom kanske tar ett språng i utvecklingen i er specialgren!

Startade på humansidan

Idén att variera träningen startade på humansidan. Man genomförde en studie på löpare som visade att 10% av de aktiva löparna skadade sig varje år. De löpare som satsade på att variera träningen med andra aktiviteter, till exempel cykling, tyngdlyftning, simning eller liknade, skadade sig inte alls i samma utsträckning och förbättrade dessutom sina löpresultat.

Idag är det ett utbrett träningssätt bland elitidrottare att kombinera sin specialgren med en eller två andra aktiviter för att få en mer allround träning.

Hur många hästar som skadas varje år på grund av felaktig och ensidig träning är svårt att säga, men siffrorna i försäkringsbolagens statistik talar sitt tydliga språk. Säkert skulle en del skador kunna undvikas med en mer varierad och bättre planerad träning.

Hur varierar man träningen?

För att få en allsidig träning av hästen ska man använda sig av en rad olika aktiviteter, som exempelvis:

 • Longering eller tömkörning
 • Markarbete/dressyrträning
 • Hoppning
 • "Road walks"
 • Klättring
 • Galoppjobb

Specialiserar man sig på en sak, till exempel dressyr eller hoppning, är det - förutom skaderisken - risk att man bara utvecklar hästens färdigheter inom ett område. Dessutom byggs endast de muskler upp som hästen behöver för just det arbete den utför i stället för att den blir allround-tränad.

Börja träna hela hästen

Ryttaren kan när som helst starta ett träningsprogram med varierad träning. För ett tävlande ekipage kan det dock vara klokt att inte chocka hästen med ett nytt träningsprogram några dagar innan en tävling. Börja i stället drygt fyra veckor före planerad tävlingsstart, vilket ger en vältränad och förberedd häst när det väl är dags för tävling.

Fokus på tre områden

När man lägger upp ett varierat träningsprogram ligger fokus på tre områden.

 • Arbeta muskler, hjärta och lungor
 • Bygga upp skelettets och senornas hållbarhet
 • Utbilda hästen och få den mer lösgjord

Träningsprogrammet utgår från dessa tre områden och varje träningspass ska ha som mål att uppfylla minst ett av fokusområdena.

Muskler och kondition byggs upp ganska snabbt och hästar behåller sin kondition och styrka i cirka en månad utan träning. Det bästa sättet att träna muskler, hjärta och lungor är klättring och snabbjobb i galopp. Satsa på intervallträning i stället för att ligga i långa, tunga jobb. Klättra eller galoppjobba i korta perioder, blandat med skrittpauser för återhämtning.

Träna senor och skelett

Det tar drygt två år av konsekvent träning för senor och skelett att nå full styrka. Studier på arbetande hästar har visat att temperaturen i senorna kan nå över 44 grader under träning och det är inte ovanligt att ridhästar får cellförändringar i fibrerna i senorna. Vill det sig illa kan förändringarna leda till skador.

För att stärka senorna är det viktigt att arbeta på olika underlag. Arbete på hårt underlag, till exempel en väg, gör senorna starka men också lite "stumma". Mjukt underlag gör senorna elastiska och arbete på lite ojämnt underlag gör att senorna lär sig att anpassa sig till varierad påfrestning.

Varierat underlag är dessutom bra för hästens hovar. Man måste vara lite försiktig när man börjar att arbeta hästen på hårt underlag och inte gå i för högt tempo för länge. Gå gärna på långa road walks i skritt och i korta travpass. Kan du variera underlaget under ett och samma träningspass är det allra bäst.

Variera skolridningen

Dressyr, markarbete, tömkörning eller hoppning hjälper till att lösgöra hästen och tränar lydighet och följsamhet. Tänk på att även variera den här typen av arbete.

Några tips:

 • Öka inte mängden ridning, variera det befintliga arbetet i stället.
 • Ha en dag i veckan för återhämtning, vilket inte betyder boxvila. Skritta ut i stället. Planera också träningen så att ett hårt pass en dag följs av en dags lättare pass.
 • Koncentrera dig på en sak i taget.
 • Ge din häst nya uppgifter hela tiden, för att hålla motivationen uppe.
 • Sätt upp mål för din träning och för träningsdagbok.

Exempel på veckoschema

Så här kan ett veckoschema för varierad träning se ut:

Dag 1:

Dressyr, ca 30 min effektivt arbete inklusive lösgörande arbete.

Dag 2:

Uteridning med två sekvenser av klättring/galoppjobb.

Dag 3:

Longering eller tömkörning

Dag 4:

Lång skrittur på varierande underlag

Dag 5:

Cavalettiarbete eller hoppning, effektivt arbete under 30 min

Dag 6:

Uteridning på varierat underlag i skritt och trav

Dag 7:

Vilodag

Tänk på

Hästar är enskilda individer med olika behov och förutsättningar så träningen behöver anpassas efter den häst man har och vad man vill uppnå med sin träning. Ta hjälp av en tränare eller annan kunnig person om du är osäker på vad som passar dig och din häst bäst.