Analysera dig själv – vilken typ av häst passar dig?

Ta dig tid att fundera över vilken typ av häst du egentligen söker. Hit hör inte bara prisklass och utbildningsnivå, utan härstamning, ålder, storlek och användningsområde. Var ärlig mot dig själv och vänta hellre ett halvår längre, än köp första bästa häst. Och köp inte hästar som andra ratat – en ”projekthäst” blir oftast mycket dyrare totalt sett än en sund och välriden häst.

Ta råd - men inte av alla!

Välj ut några rådgivare som är kompetenta och som du litar på. Slopa amatörtyckarna – vänd dig till din tränare och be gärna han eller hon att följa med när du provrider. Så gör proffsen! Låt tränaren ge dig råd om hästen och hur ni fungerar ihop. Låt veterinären ta hand om hälsodelen. Ta referenser på hästen för att bilda dig en uppfattning om hästens temperament.

Var frågvis!

Skriv ner ett antal frågor som du ställer när du ringer på annonser. Utgå ifrån vad som är viktigt för dig – ska hästen vara lättlastad, snäll att rida ut på, fungera bra i hagen med andra hästar? Ska du stå i ett inackorderingsstall där krubbitare inte är välkomna, så är det en väsentlig fråga. 

Fråga hur länge säljaren haft hästen. Är den nyimporterad eller har hästen varit hos flera ägare på kort tid? Kanske är ägaren även uppfödare till hästen och kan berätta om hur mamman och övrig släkt fungerat? Be att få alla fakta! Fråga om hästen varit frisk och om den är försäkrad.

Ta tid på dig!

När du ska köpa en klänning tittar du på mängder av modeller och provar flera innan du slutligen köper den för säg 700 kr. Många ringer på tre hästar, åker och tittar på en, provrider en gång i 40 minuter och köper den sedan för 80 000-150 000 kronor! Gör inte det. Ta god tid på dig. Provrid i flera miljöer, be att få lasta hästen. Många säljare trycker på och säger att nästa spekulant kommer imorgon, men en seriös säljare är lika mån om att hitta en bra köpare, som du är att hitta rätt häst.

Skapa bra förutsättningar för dig och din häst!

Du ska förhoppningsvis ha din häst i många år framåt. Se till att skapa bra förutsättningar för att ha roligt tillsammans. Stalla upp i en miljö där du och hästen trivs och kan utvecklas och där träningsmöjligheterna är så bra som möjligt. Gå gärna med i en klubb och delta i flera aktiviteter. Det är roligt och utvecklande! Vänta inte för länge med att träna första gången. Ju tidigare desto bättre! 

Slussa in hästen successivt i allt nytt

För hästen innebär ett ägarbyte många förändringar. Försök att göra inskolning så smidig som möjligt genom att vänja den vid en häst i taget i hagen, om den ska gå tillsammans med andra hästar. Fodra den så lika som möjligt som den är van vid. Be att få med ett mindre parti med grovfoder och kraftfoder för att blanda med det nya under en vecka.

Lägg upp träningen ungefär likadant som den förra ägaren gjort. Gör det enkelt för dig och hästen de första veckorna – hoppa inte högt, gör inga svåra rörelser och tävla inte för tidigt om du inte är väldigt rutinerad. Stegra kraven successivt tillsammans med din tränare.

Se Sissi Liljas hela presentation från 2017 här