Lantbruksartiklar

En flock mjölkkor på bete.

Ny forskning om djurvälfärd och klimatanpassning

Genom Stiftelsen Lantbruksforskning går Agria forskningsfond in med totalt 420 000 kronor till forskning om lantbrukets djur och grödor. Målet är att forskningsresultaten ska bidra till ökad djurvälfärd och nya vägar till ett mer klimatanpassat lantbruk.

Mjölkkor i hage.

Agria inför skydd vid lukt- och smakfel i mjölk

Från den 1 januari 2024 förbättras Agrias tilläggsförsäkring Mjölkavbrott. Detta med ett skydd om du inte får leverera mjölk till mejeriet på grund av lukt- och/eller smakfel på mjölken. Skyddet gäller för olika typer av lukt- och smakfel som till exempel fodersmak, blåbärssmak eller metallsmak.

Storbalar på åker där det har skördats halm.

Se upp för afrikansk svinpest vid införsel av grovfoder

Vid svår torka, eller foderbrist av andra skäl, händer det att lantbrukare och hästägare vänder sig utomlands för köp av grovfoder eller halm. Det ökar dock risken för att få in den mycket smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest.

Klassisk och afrikansk svinpest

Klassisk och afrikansk svinpest är två olika, och för grisar väldigt allvarliga, virussjukdomar. Båda bekämpas kraftfullt enligt EU:s och svensk lagstiftning.

Vildsvin är en betydande smittkälla för svinpest.

Förebygg svinpest – ett hot mot svenska grisar

Mycket hög feber, kramper och förlamningar. Symtomen på svinpest är oerhört allvarliga och virussjukdomen har mycket hög dödlighet. Ett bra smittskydd kan skydda dina djur mot smittan som hotar hela den svenska grisproduktionen.

brun ko på bete

Ekollon kan förgifta dina betesdjur

Ekollonens giftiga tannin kan förgifta ditt djur och ge det livshotande skador i njurarna, levern, magsäcken och tarmarna. Behandling av förgiftade djur är svårt – lär dig istället hur du får dina djur att undvika ekollonen.

Paneldeltagarna på Agrias lantbruksseminarium i Almedalen 2023.

Det svenska djurskyddet för lantbruksdjur fortsatt hotat

Agrias lantbrukspanel i Almedalen med representanter från branschen är överens. Förslaget i den statliga utredningen "Bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård", om att stänga veterinärberedskap för lantbruksdjur och hästar nattetid, är inte lösningen på dagens veterinärbrist.

Se upp för giftiga växter på betet

Sommaren är här och de flesta lantbruksdjur är utsläppta på bete. Det kan finnas växter på betet som är mindre bra för djuren att få i sig – en del är direkt giftiga. För att undvika förgiftning är det nödvändigt att inspektera betet och vid behov rensa bort olämpliga växter.

De ser fördelarna med ökad svensk baljväxtodling

Genom att samla in och identifiera vad som orsakar rotsjukdomar på baljväxterna vill Lars Persson och Mariann Wikström öka intresset bland svenska lantbrukare att odla baljväxter. Nu har de fått medel från Stiftelsen Lantbruksforskning, som Agrias forskningsfond samarbetar med, för att öka kunskapen och undersöka förutsättningar för framgångsrik baljväxtodling.

Lökar i olika färger och storlekar.

Tonvis av livsmedel gick förlorat efter hagelskurar

Över 5 300 ton livsmedel nådde aldrig fram till konsumenterna på grund av hagelskador under 2022. Värst drabbade är lantbrukare i Skåne och området runt Falköping. För Agrias del landade den totala summan utbetalda skadekostnader för hagelskador och omsådd på samma nivå som rekordåret 2021. ”Det vi trodde var rekord då verkar vara det nya normala nu”, säger Rasmus Troedson, lantbruksexpert på Agria.

1 / 12