Den klassiska svinpesten hittades i Sverige senast 1944 och bekämpades på tamsvin i Lettland och Litauen så sent som 2013. Den afrikanska svinpesten (ASF = African Swine Fever), som konstaterades på vildsvin i Fagersta-trakten i september 2023, kommer från ett utbrott som först spårades i Georgien 2007.

Detta utbrott började på allvar kännas som ett hot 2014 när det upptäcktes hos vildsvin i Polen och Litauen. Från Georgien spreds viruset även vidare till bland annat Asien. Afrikansk svinpest finns även som endemisk sjukdom på Sardinien sedan 1978, där som genotyp I.

Övervakning och bekämpning

Sjukdomarna är så allvarliga hot mot djuren och livsmedelsförsörjningen att de ständigt övervakas och rapporteras av världsorganisationer och myndigheter, i Sverige av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

I Sverige regleras svinpest av epizootilagstiftningen. För alla sjukdomar som omfattas av svensk epizootilagstiftning ersätter Jordbruksverket 100 procent av djurvärde och sanering om en besättning skulle spärras. För svinpest ersätter Jordbruksverket också produktionsbortfall med 100 procent.

Virusen sprids väldigt lätt

Båda sjukdomarna orsakas av virus och har liknande symtom, för att skilja dem åt krävs laboratorieanalys. Virusen sprids lätt mellan levande djur (vildsvin och tamgrisar), samt via människor (som dock inte smittas själva) och redskap.

De kan också spridas med animaliska livsmedel eftersom virus kan överleva i fruset kött, produkter som inte har värmebehandlats och i saltade produkter. Exempel på animaliska livsmedel som skulle kunna sprida svinpestvirus är olika typer av rökta korvar eller salami. Även om människor kan sprida smittan, till exempel via våra kläder, blir vi som sagt inte smittade eller sjuka.

Grisar kan dö innan du hinner se symtom

Afrikansk svinpest har ett veckosnabbt förlopp med nästan total dödlighet. Grisar som drabbas kan ibland dö innan du som djurägare eller djurskötare hinner se några symtom.

Hos de grisar där symtom upptäcks innan de dör kan det handla om feber, upphörd aptit och nedsatt allmäntillstånd. Huden kan bli blåaktig på delar av kroppen och grisarnas gång ostadig. Du kan också se symtom som andningssvårigheter, rinnande ögon, kräkningar och diarré. I vissa fall kan sjukdomen visa sig långsammare och symtom kan förekomma under flera månaders tid.

Symtomen vid klassisk svinpest är liknande, men kan variera ännu mer med allt från väldigt milda symtom till dödsfall.

Jordbruksverkets information om Afrikansk svinpest