Svinpest – ett hot mot svenska grisar

Mycket hög feber, kramper och förlamningar; symptomen på svinpest är oerhört allvarliga och virussjukdomen har mycket hög dödlighet. Ett bra smittskydd kan skydda dig från smittan som hotar hela den svenska grisproduktionen.

Svårt sjuka grisar och mycket hög dödlighet, även om Sverige hade sitt sista fall av klassisk svinpest 1944 är den ständigt ett hot mot den svenska grisproduktionen, och den är inte långt borta. Svinpest är vanligt förekommande i de baltiska staterna, just nu är det afrikansk svinpest som härjar i Östeuropa, framför allt bland vildsvinen. Ett utbrott av svinpest i Sverige skulle bli mycket kostsamt för den svenska grisnäringen.

Virussjukdomar som smittar

Det finns två typer av sjukdomen, den klassiska svinpesten och den afrikanska svinpesten. Båda är virussjukdomar som framförallt smittar via direktkontakt mellan djur, personer, redskap och transporter samt om grisarna utfodras med okokt matavfall, vilket är förbjudet i Sverige. En annan viktig smittkälla är de i Sverige allt vanligare förekommande vildsvinen. Sjukdomen kan inte överföras till människor.

Hög feber, förlamningar och mycket hög dödlighet

Vanligen får grisarna mycket hög feber, stört allmäntillstånd, de vill inte äta och ligger ofta tätt tillsammans. Stapplande gång, kramper, skakningar och förlamning är också tecken på sjukdomen. Ett klassiskt symptom är röd-lila fläckar eller blånader i huden. Ofta är dödligheten mycket hög. Vid misstanke om sjukdomen måste man omedelbart kontakta veterinär och den är anmälningspliktig enligt epizootilagen.

Bra smittskydd kan skydda dig

Ett bra smittskyddstänk och en utmärkt hygien i besättningarna är A och O för att stoppa smitta i allmänhet. Tänk på det här:

  • Släpp inte in vem som helst i stallarna och håll besökare med gårdens egna overaller och stövlar. Ett annat alternativ är engångsoveraller och engångsstövlar.
  • Se till att transporterna till och från gården är så få som möjligt. Fundera på om det går att ordna ett speciellt utlastningsstall för slakttransporter så att de inte behöver åka in till grisstallarna. Åtminstone är det bra om det finnas ett utlastningsrum så att transportören aldrig behöver gå in i stallet.
  • Nyinköpta grisar ska hållas i karantän i minst 3-4 veckor.
  • Utfodra aldrig grisar med okokt matavfall. Observera att rökta produkter inte är kokta.
  • Rengör stallarna noga och desinficera mellan omgångarna.
  • Har du utegrisar är det viktigt att fågelsäkra utfodringsplatsen och att grisarna inte kan komma i kontakt med vildsvin.
  • Om du bor i områden med vandringsleder eller liknande och har utegrisar kan det vara bra att sätta upp skyltar om att utfodring av grisarna är förbjuden eller på annat sätt säkra att grisarna inte kan få i sig kvarlämnade matrester.
  • Tänk på handhygienen. Tvätta händerna ofta. Handsprit är bra men fungerar bara på rena händer.
  • Misstänker du att allt inte står rätt till med grisarna – ring veterinären omgående!

 

Källa: SVA och Jordbruksverket

Artiklar om Lantbruk

Här hittar du alla senaste artiklarna om lantbruk.

Läs mer

Försäkring

Försäkra ditt lantbruk eller få mer information.

Läs mer

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar kontakta oss.

Läs mer

Sociala medier

Vi finns även på Facebook!

Följ oss

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg