SRB, Svensk röd och vit boskap – frisk ko med god mjölkproduktion

Svensk röd och vit boskap, SRB, den populära mjölkkorasen som ger friska hållbara djur med god mjölkproduktion.

Svensk röd och vit boskap, (SRB), är en av Sveriges vanligaste mjölkkoraser. Den har sina rötter i den urgamla svenska boskap som under mitten på 1800-talet korsades med den engelska rasen Korthorn och den skotska rasen Ayrshire.

Rasen kännetecknas av dess bruna eller rödbruna grundfärg med varierande mycket vita inslag. Djuren är mycket friska. De har bra juverhälsa, lätta kalvningar, starka ben och god hållbarhet. Den stora anledningen till dess popularitet är, förutom dess goda fertilitet och hälsoegenskaper den höga fett- och proteinhalten i mjölken.

Den ger cirka 8 700 kg mjölk per år med en fetthalt på 4,4 % och en proteinhalt på 3,6 %. De har en god förmåga att omvandla fodret till mjölk, vilket i kombination med den goda hälsan innebär lägre kostnader och högre sekundärintäkter. Genom sina goda hälsoegenskaper har rasen numera också blivit populär internationellt där svenska tjurar används i korsningsprogram på Holsteinkor för att förbättra avkommans fertilitet och hälsa.

SLB, Svensk Låglandsboskap (Holstein) - stor koras med mycket mjölk

Svensk Låglandsboskap är den vanliga svartvita korasen med stor mjölkproduktion.
Svensk Låglandsboskap, SLB, utgör cirka 51 % av de kontrollerade korna i Sverige och är därmed en av våra vanligaste mjölkkoraser. Rasen kallas ofta Svensk Holstein vilket har sitt ursprung i den starka inkorsningen av utländska Holstein i vår ursprungliga ras Svenska Låglandsko.

Korna är svartvita, men en liten andel kan även vara rödvita och kallas då för Röd Holstein, och väger cirka 700 kilo. De ger runt 9 700 kg mjölk per år och mjölkar därmed mer än SRB-kon. Fett- och proteinhalten i mjölken är inte den högsta, men det kan alltså vägas upp av den stora mjölkproduktionen.

Rasen har ett bra lynne, det är lugna och stabila kor som dock kan vara mer känsliga än exempelvis SRB.

Svensk Jersey-boskap, SJB, ger högkvalitativ mjölk

Svensk Jersey-boskap är den söta lilla korasen med den högkvalitativa mjölken.
Svensk Jersey-boskap, SJB, är en i Sverige sällsynt koras med enbart cirka 2000 djur i Sverige (1 % av landets kor). Rasen härstammar från ön Jersey i Storbritannien och de första djuren importerades till Sverige i slutet på 1800-talet.

Djuren är gulbruna med svarta inslag och har ofta ett väldigt sött utseende med stora mörka ögon. Korna är mindre än exempelvis Holstein och SRB och väger cirka 350 – 400 kilo mot Holstein och SRBs cirka 600 – 700 kilon och de är cirka 125 centimeter i mankhöjd. Dess blygsamma storlek innebär att den även ger mindre mjölk än de större raserna, cirka 6 700 kilo per år. Mjölken är å andra sidan väldigt fet (5,8 %) och har hög proteinhalt (4,0 %). Mjölken från Jerseykon passar perfekt för förädling till högkvalitativa slutprodukter. Eftersom rasen är liten kräver den mindre underhållsfoder och man får därmed dessutom ut mer mjölk per hektar.

Till sättet anses Jerseykon vara väldigt trevliga att handskas och att ha att göra med.