Jordbruksverkets rekommendationer vid införsel/import

  • Undvik om möjligt att föra in grovfoder eller halm från områden, även inom EU, där afrikansk svinpest förekommer.
  • Om du ändå planerar att ta in grovfoder eller halm från sådana områden bör du kontakta myndigheterna i producentlandet redan på planeringsstadiet. Detta för att kontrollera smittsituationen där fodret är producerat.
  • Tänk på att foder kan ha handlats i flera led.
  • Fodret bör ha lagrats i minst två månader innan det förs in i landet.
  • Har du redan fört in grovfoder eller halm från sådana områden kan du använda fodret eller ströet, men var mycket observant på eventuella rester av döda djur.

Varför är det så viktigt att vara försiktig?

I en del områden i Europa, och sedan september 2023 även i Fagerstatrakten, har det konstaterats fall av den mycket allvarliga grissjukdomen afrikansk svinpest – främst bland vildsvin. Viruset överlever länge i kött och döda djurkroppar från infekterade djur, sjukdomen smittar inte människor men är ett allvarligt hot mot grisar och vildsvin.

Är fodret av god hygienisk kvalitet är risken för smitta låg, men skulle det ha råkat komma med ett dött djur i en foderbal blir situationen en annan. Sådant foder ska inte ges till något djur, är fodret dessutom producerat i ett område där afrikansk svinpest förekommer kan man behöva vidta särskilda försiktighetsåtgärder när det kasseras. Detta för att undvika att sprida eventuell smitta till vild- eller tamsvin.

Uppdatering september 2023: För grovfoder, strö och spannmål odlat inom den spärrade zonen kring Fagersta gäller speciella restriktioner. Se Jordbruksverkets webbplats.

Om afrikansk svinpest hos Jordbruksverket

Allmänna råd vid foderimport

  • Efterfråga foderanalys på partiet det gäller och var uppmärksam på om det som levereras stämmer överens med det ni har kommit överens om.
  • Säkerställ att det inte finns oönskade växter i partiet, alltså sådana som är osmakliga eller till och med giftiga för djuren.
  • Tänk på att det med foder och strö kan följa med frön från oönskade växter, som till exempel kan leda till ogräsproblem. Kompostera foderspill, strö och gödsel ordentligt.
  • Ogräsmedel innehållande pyralider kan leda till problem med framför allt halm och halmprodukter, eftersom restsubstanser begränsar hur gödseln får användas. Ta reda på om sådana preparat har använts.