Område: Lantbruk Om Smittspridning

Storbalar på åker där det har skördats halm.

Se upp för afrikansk svinpest vid införsel av grovfoder

Vid svår torka, eller foderbrist av andra skäl, händer det att lantbrukare och hästägare vänder sig utomlands för köp av grovfoder eller halm. Det ökar dock risken för att få in den mycket smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest.

Ett kollage med en griskulting till vänster och ett porträtt av professor Magdalena Jacobson till höger.

Optimerade rengöringsrutiner – för friska och sunda grisar

I samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning stödjer Agrias forskningsfond projekt kring lantbruksdjurens hälsa och välfärd. Magdalena Jacobson är veterinär och professor i grismedicin vid SLU. Här beskriver hon sin studie om att förebygga smitta bland grisar, ett av 13 projekt som har tilldelats medel från stiftelsen i 2021 års utlysning.

Fårflock kan drabbas av CODD.

CODD, smittsam klövsjukdom hos får

Smittsam digital dermatit hos får (Contagious ovine digital dermatitis), förkortat CODD, finns nu i Sverige. Läs mer om klövsjukdomens symtom och smittspridning här.

Vilka smittor kan påverka jordbruket?

Idag finns än så länge få kliniska symptom som kan härledas till klimatförändringar i Sverige, men varningsklockorna har börjat ringa på allvar. Varmare och fuktigare klimat innebär fler smittbärare och nya smittor som påverkar jordbruket. 

Alpackor - risker vid import

Alpackor blir en allt vanligare syn i de svenska betesmarkerna. Med populariteten ökar också importen av avelsdjur. Det medför en ökad risk för att smittsamma sjukdomar ska spridas i landet.

Nedgrävningsförbud minskar smittorisk

I Sverige finns det restriktioner kring att gräva ner döda djur. Vi får ibland frågan varför - döda djur medför risk för spridning av smittsamma dödliga sjukdomar.

Bra körvägar minskar risken för smittspridning

Genom att ha väl genomtänkta körvägar går det att minska risken för smittspridning såväl inom den egna besättningen som mellan besättningar. Här följer ett par tips!