Några tips till dig som ska köpa häst:

  • Ta hjälp av vår köpinformation och checklista inför ditt hästköp. 
  • Använd ett köpekontrakt för ett tryggare hästköp. 
Få våra bästa tips och råd om hästköp
Ja tack, jag vill gärna få Agrias nyhetsbrev med erbjudanden och information.
Så behandlar vi personuppgifter

Du kan närsomhelst avregistrera dig från nyhetsbrevet genom att kontakta oss på telefon 0775-88 88 88 eller genom länken längst ner i nyhetsbrevet.

Agrias Checklista

Det är mycket att tänka på när man köper häst. Vi har tillsammans med veterinär och jurist tagit fram en checklista som är bra att använda när man står inför ett hästköp.

Följ checklistan

Köpekontrakt

Att använda ett detaljerat köpekontrakt är A och O för ett tryggt hästköp. Agria erbjuder här ett köpekontrakt utarbetat av advokat som kan användas vid hästköp.

Ladda ner köpekontraktet

Fullmakt

En försäkring gäller för sådant som inträffar efter det att försäkringen tecknats. Därför är det viktigt att veta att hästen inte haft skador sedan före försäkringen tecknats. Ett bra sätt är att be nuvarande ägaren om en fullmakt och försäkringsnumret för att kunna ringa hästens försäkringsbolag och att ta reda på tidigare sjukdomar. På så sätt kan du både få reda på vilka sjukdomar och skador den haft samt om den har några kända reservationer.

Ladda ner fullmakten

Köpinformation

Läs våra artiklar om hästköp.

Teckna försäkring

Kom i håg att teckna försäkring på hästen när du hämtar den. Mycket kan hända en nyinköpt häst, transporten hem är inte helt ofarlig.

Köp hästförsäkring

Andra artiklar som kan hjälpa dig med hästköpet: 

Köpa häst – så går det till!

Att köpa häst är en lång process. Den första hästen du ser är mycket sällan den rätta. Här ger vi dig en hel del tips som handlar om allt ifrån var man hittar drömhästen, hur en besiktning går till och vad lagen säger om hästköp.

 

Funderar du på att köpa häst?

Funderar du på att köpa häst - så härligt. Men att köpa häst kräver en lång rad kloka beslut - och en ordentlig funderare. Har du tiden? Och hur bär man sig åt för att hitta drömhästen?

 

Att läsa hästannonser

Det är en konst att läsa mellan raderna i hästannonserna och att ställa rätt frågor till säljaren, innan man åker ut för att titta på en häst.

 

Att provrida en häst

Bakom en bra hästaffär ligger en hel kedja kloka beslut. Men känslan är också viktig. Här tipsar vi om några viktiga saker du inte ska glömma att titta på.

 

Att skaffa stallplats

Att hitta stallplats till din häst, med lagom mycket arbetsinsats för dig själv och dessutom till ett rimligt pris är en utmaning att bita i. Men det finns saker du kan titta efter, som gör både din och hästens vardag i stallet smidigare.

 

Besiktning av hästen - så går det till

Besiktningens omfattning beror på hästens ålder, vad den ska användas till och om försäkringsvärdet ska höjas.

 

Hästaffär och lagen

Så är det då äntligen dags att köpa hästen. Du har hittat din häst. Den har visat sig vara frisk och kry. Nu återstår betalningen och hästen ska flytta hem till dig. Att köpa häst är en stor affär.