Under Sweden International Horse Shows allra första dag hölls också den allra första Hästsverigedagen. Temat var ”Köpa och sälja häst, dröm eller mardröm?”

Landets främsta experter, såväl veterinärer som uppfödare och toppryttare samlades i Riders Lounge för att diskutera, debattera och föreläsare.

Diskussion om veterinärbesiktning

En fråga som diskuterades länge var veterinärbesiktningen och flera av de veterinärer som medverkade påpekade att en veterinärbesiktning bara talar om statusen för ögonblicket. Den som vill veta mer om hästen behöver forska.

Historiken på det företag där hästen är försäkrad är ett sätt. Det kan du få ut med ägarens godkännande. Andra sätt är att titta i tävlingsdatabasen eller höra efter om det finns en träningsdagbok.

Trots att veterinärbesiktningen endast beskriver statusen på hästen just då så är det väldigt avgörande om det skulle bli en tvist. Vid en tvist så är det i många fall konsumentköplagen som gäller. Många hästuppfödare och hästägare som säljer hästar mer än enstaka gånger kategoriseras som näringsidkare om tvist skulle uppstå.

- Då är det konsumentköplagen som träder in och det innebär att säljaren måste bevisa att felet inte fanns när köpet genomfördes. Det kan man köra om man säljer diskmaskiner, med hästar är det svårare, menade Lars Pelin, uppfödare, ordförande i SWB och jur. dr och lektor vid Lunds Universitet.

Agria Rättsskydd

Agria har tagit fram en ny försäkring som heter Agria Rättsskydd. Den vara tre år efter att köpet genomförts och ersätter upp till 150 000 kronor som ska användas till ombudskostnader vid tvist angående hävning av köp.

- I vissa hemförsäkringar ingår den här till viss del men ersätter inte så mycket. Många hästaffärer går åt pepparn, då är det bra att ha ett sådant här skydd, säger Charlie Lindberg, hästveterinär på Agria.

Dagens avslutades med frågestund och flera av besökarna var överens om att lagen i dagsläget inte är skriven till hästsäljarnas fördel.

- Vi i SWB tillsammans med SvRF, HNS och LRF har gjort en skrivelse om att lindra kraven på säljare när det handlar om försäljning av levande djur. Vi har också fått kennelklubben med oss och hoppas på en förändring, sa Lars Pelin.