Giftigt för hund

Hur vet jag vad som är giftigt och inte för min hund?

Veterinären svarar:

Det finns en hel del som är giftigt för hund. Vissa ämnen orsakar endast obehag hos hunden medan andra ämnen kan få dödlig utgång. Det är därför bra att hålla koll på vilka ämnen som är giftiga för hundar.

Symtom

Symtomen beror på vad och hur mycket din hund fått i sig. Vanliga symtom på förgiftning är: kräkningar, diarréer, skakningar/vinglighet, trötthet, kramper, andningsbesvär, klåda, buksmärta, ökad törst och salivering.

Orsak

Förgiftning beror på att hunden på något sätt får i sig ett ämne som är giftigt. Det sker vanligtvis genom att hunden äter det giftiga ämnet men även om den slickar rent pälsen som är kontaminerats med det giftiga ämnet. Exempelvis om hunden rullat sig i något eller badat i förgiftat vatten.

Vad kan jag göra själv?

Eftersom att förgiftningsrisken är beroende av vad hunden fått i sig och hur mycket är steg ett att ta reda på vad den ätit. Utifrån det är det lättare att utreda om det är någon fara eller inte.

Har din hund rullat sig i något giftigt rekommenderas att du tvättar hunden.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din hund uppvisar symtom på förgiftning eller om hunden har ätit något giftigt men inte ännu visar symtom på förgiftning.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?