Myt: Hundar får inte hål i tänderna (karies)

Fel. Hundar kan drabbas av karies. Karies orsakas av syraangrepp från bakterier – syran fräter på emaljer och ett hål börjar bildas. Vanliga bidragande orsaker för karies är godsaker och människofoder som innehåller socker. Karies uppstår oftast på kindtändernas tuggytor längst bak i munnen och därför upptäcks hålen oftast först när tänderna är så illa skadade att de inte går att laga utan måste dras ut. Karies kan även sprida till andra tänder.

Myt: Frakturerade tänder behöver inte åtgärdas – de läker av sig själva

Fel. Detta är en gammal myt där man har förväxlat tandfrakturer med långsam nedslipning av tänderna där pulpan successivt hinner dra sig tillbaka. Ofta nöts framtänderna långsamt ned och då kan man se en brun prick på tuggytan. Det är tandben som täcker pulpan.

På en frakturerad tand där pulpan dött ser man den döda pulpan som en svart prick. En sådan tand ska dras ut eller rotfyllas. En fraktur av en tand där pulpan öppnats är mycket smärtsam för hunden. Bakterier kan orsaka infektioner i den skadade tandens rotspets (rotspetsabscess) och bakterier kan även sprida via blodet till andra organ i kroppen.

Kontakta din veterinär för en bedömning om din hund skadar en tand.

Myt: Det är ofarligt för hundar att få tänderna klippta

Fel. Att klippa hörntänderna så att pulpan blottas orsakar hunden stor smärta och precis som vid tandfrakturer kan det leda till infektioner.

Myt: Man behöver inte borsta tänder på hundar

Fel. Det bästa sättet att avlägsna plack och förebygga tandsten samt tandlossningssjukdomar är att borsta hundens tänder regelbundet. De allra flesta hundar kan lära sig att acceptera tandborstning riktigt bra. Det är givetvis enklast att börja vänja dem då de är unga och använda positiv inlärning.

Myt: Maten har ingen betydelse för tandsjukdomar

Rätt och fel. Torrfoder kan vara bättre för tänderna än blötfoder eftersom det torra fodret rengör tänderna mekaniskt när katten tuggar – men endast om hunden tuggar maten ordentligt. Det finns även specialfoder med en sammansättning som minskar uppkomsten av tandsten. Tuggben är också bra hundens tänder och tandhälsa. Det bästa sättet att undvika tandproblem är dock tandborstning.