Hundens tänder och tandsjukdomar

Det är viktigt att ta hand om sin hunds tänder.
Från och med årsskiftet 2011/12 räcker det inte att vara utbildad humantandläkare för att få jobba med djurtänder utan det krävs en specialistutbildning för djur.
– Det är positivt att det ställs högre krav på veterinärer som jobbar med djurs tänder eftersom det är ett specialistområde som kräver särskild kunskap, säger Hedvig Armerén som är legitimerad veterinär med specialutbildning på tänder.

Hedvig Armerén driver Mälarhöjdens Veterinärpraktik där hon arbetar nästan uteslutande med tänder. En myt som hon avlivar nästan dagligen är att hundar som har ont i munnen inte äter.

– Att äta handlar om överlevnad och hunden äter för att den är hungrig. De patienter som slutat äta är i slutstadiet och har oftast haft ont en lång tid, säger hon.

Dra ut eller rotfylla

Frakturerade tänder är en vanlig anledning till att patienter kommer till Hedvig.

– En tand kan fraktureras på olika sätt. Komplicerade frakturer betyder att den går hela vägen in till pulpan och sådana måste alltid behandlas eftersom bakterier annars kan kommer in i pulpan. Behandlingen består av att tanden tas bort eller rotfylls.

Incisiverna (framtänderna) använder hunden för finmotoriska saker som t.ex. att klia sig och de tänderna dras oftast ut om de fraktureras.

– Canintänder och molarer är tuggtänder och viktigare för hunden så det är värt att försöka rädda dem genom rotfyllning, förklarar Hedvig.

Ytterligare en anledning till att Hedvig rekommenderar rotfyllning av hörn/kanintänder är att det på en stor hund finns risk att ”hålet” inte läker på ett bra sätt om man drar ut tanden.

– Och på en liten hund finns faktiskt risken att käken går av eftersom man måste ta i så mycket för att få loss tanden.

Bettfel och mjölktänder

En annan vanlig anledning till att hundar besöker Hedvig är bettfel.

– Många tror att bettfel ”bara” är ett skönhetsfel men det kan faktiskt orsaka mycket lidande för en hund om en tand växer snett in läppen, tandköttet, munhålan etc. 

Därför ska du till exempel alltid vara observant på kvarsittande mjölktänder som kan bidra till att tänder växer snett eller trycks åt fel håll.

– En annan sak som hundägare bör känna till om mjölktänder är att ifall de fraktureras ska de dras ut eftersom de annars utgör de en kanal för bakterier att ta sig in till permanenta tänder som ligger inne i käken och är på väg att utvecklas. Det kan ge både emaljeffekter och missbildade permanenta tänder, varnar Hedvig.

Förebygg tandproblem

Börja borsta tänderna på din hund - men vänta med märgbenet något år

En ung hund som nyligen bytt ut sina 28 mjölktänder till 42 permanenta har skörare tänder än en fullvuxen eftersom pulpan då utgör en större del av tanden.

– Jag tycker därför t.ex. inte att hundar under två år ska få tugga på märgben.

Däremot rekommenderar Hedvig tandborstning som en bra form av ”tandrens”.

– Du kan använda lite speciell hundtandkräm med smak för att hunden ska lära sig tycka om tandborstning men ur rengöringssynpunkt är det borströrelserna som är viktiga, avslutar Hedvig.

Här kan du titta på en instruktionsfilm när Hedvig borstar tänderna på sin ungerska viszla Naja

Gillar? 2 av 2 gillade, 5 i betyg