Område: Hund Om Tandvård

Veterinär kollar tänderna på hund.
Tandvård är även viktigt för våra hundar. Vårdar man inte hundens tänder kan den drabbas av tandsjukdomar som tandlossning och tandsten. Borsta därför tänderna på din hund och förebygg tandsjukdomar! Läs mer om hur du sköter tandhygienen, undviker tandsjukdomar och ta del av andra fakta om munnen och tänder på hund. Fyll på dina kunskaper om tandvård!

Så borstar du hundens tänder

Tandsten, tandlossning och många andra tandsjukdomar kan ofta förebyggas genom regelbunden tandborstning. Här kommer några användbara tips till dig som inte gjort det tidigare.

Kvarsittande mjölktänder

När valpen byter tänder händer det ibland att en eller flera mjölktänder sitter kvar. Det kallas persisterande mjölktänder och kan i värsta fall orsaka bettfel.

Fakta och myter om hundars tänder

Det finns många rykten och myter kring hundar och deras tänder. Här går vi igenom några av de vanligaste myterna.

Varför är tandvård för hunden viktigt?

Tandvård av hund är viktigt eftersom de flesta tandsjukdomar kan förebyggas genom regelbunden tandborstning. Det kan vara svårt att upptäcka att hunden har tandproblem innan det har gått för långt så det är viktigt at...

Okunskap om tänder

Sjukdomar i tänder samt tandsten är vanligt förekommande hos hundar. Många hundägare har dock väldigt lite kunskap om hur hundens tänder ska skötas.

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation (gingivit) orsakas av bakteriebeläggningar i anslutning till tandköttskanten. Vid tandköttsinflammation blir tandköttet irriterat och rodnat eller kraftigt rött. Bästa sättet att undvika gingivit...

Tandsten hos hund

När bakteriebeläggningar (plack) förkalkas bildas en hård tandbeläggning som kallas tandsten. Tendensen till tandsten varierar mellan olika individer och olika raser. Tandsten bildas lättare vid vissa områden i munhålan.

Tandlossningssjukdom parodontit

Obehandlad tandsten i samband med inflammation i tandköttet kan leda till parodontit – inflammation i tandens stödjevävnad som orsakar tandlossning.

Rotspetsbölder

Rotspetsbölder, eller rotspetsabscesser som det också heter, uppstår då tandrötterna blivit infekterade. Detta är vanligt framför allt då överkäkens kindtänder är angripna.

Sjukdomar i hundens mun

Två av de vanligaste sjukdomarna i munhålan på en hund är tandköttsinflammation (gingivit) och tandlossningssjukdomen parodontit samt komplikationer till dessa sjukdomar.

1 / 3

Visa innehåll