Föremål som fastnat i hundens mun

Foto: Karianne Widsell

När en hund tuggar på en pinne eller ett ben kan det lätt hända att bitar fastnar mellan överkäkens tänder, tvärs över gommen.

Hunden brukar bli lätt panikslagen eller i varje fall mycket besvärad om något fastnar i munnen på den. Ofta krafsar den frenetiskt mot munnen. Vanligtvis är behandlingen enkel: öppna munnen och titta efter och avlägsna pinnen.

En del hundar älskar när ägaren kastar iväg en pinne och rusar efter för att fånga den i luften. Ofta går det bra, men ibland får hunden tag i spetsen av pinnen samtidigt som den fortfarande är på väg framåt. I full fart körs då andra änden av pinnen ner i marken och pinnen trycks in i munnen och svalget med full kraft.

Hunden tjuter till och det kommer lite blod ur munnen eller från tungan, men man ser inget sår, eftersom det ofta sitter långt bak i svalget. Ibland bryts pinnen av eller bark lossnar. Det är viktigt att hunden kommer under behandling. Om delar av pinnen finns kvar i munnen eller svalg kan den plågas av bölder och sår under lång tid.

Om något fastnat i din hunds mun, gör så här:

  • Besiktiga hunden – öppna munnen
  • Finns en pinne mellan tänderna, sår, blod?
  • Sök akut veterinärvård om pinnen fastnat i svalget
Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg