Så gör du steg för steg

  1. Använd en mjuk tandborste eller en fingertuta om hunden är ovan.
  2. Vill du använda en tandkräm så välj en anpassad för hundar.
  3. Börja med tänderna längst fram. Borsta tänderna i tur och ordning med vatten eller tandkräm.
  4. Det är bra om du kommer åt tänderna längst bak i munnen.
  5. Borsta tänderna regelbundet. Helst varje dag.
  6. Beröm hunden efteråt så den lär sig gilla tandborstning.

Är ni två personer som hjälps åt kan den ena fungera som ”stöd” bakom hunden medan den andra står framför hunden och borstar.Att ställa sig själv framför hunden och försöka borsta resulterar oftast i att den backar allt längre bakåt för att försöka komma undan och till slut räcker inte dina armar till längre. Ta det försiktigt om hunden är ovan, så att den inte upplever tandborstningen som någonting obehagligt.

Borsta med små rörelser

Tändernas utsidor borstas med små gnuggande rörelser. Du ska vara särskilt noga med tandköttskanten där tandstensbildningen startar. De stora kindtänderna i överkäken är extra utsatta och därför är det viktigt att du kommer åt dem trots att det kan vara svårt. För att borsta insidorna måste du öppna hundens mun. 

Tandkräm

Vill du ha tandkräm ska du använda en specialtandkräm för hundar.  Det kan vara ett bra sätt att göra det hela mer lustbetonat eftersom den smakar gott. Det finns bland annat tandkräm med leversmak som många hundar tycker om.

Tandsten bildas olika snabbt och därför är det svårt att säga hur ofta du behöver borsta hundens tänder, men har du en hund som lätt får tandsten är det bäst att borsta varje dag.