Lantbruksartiklar

Bild på Zero tillsammans med ägare och prisutdelare.

Zero av Ekered är Sveriges vackraste tjur

Sverige maffigaste tjur heter Zero av Ekered, han tog hem utmärkelsen SIRE på Elmia Lantbruk 2024. Zero vann även allmänhetens gillande i Agrias Facebookomröstning. Den dubbelvinnande Angustjuren är en trevlig herre med balanserade avelsvärden och prestationer – en riktigt segertjur!

Bilder på de fyra finalist-tjurarna.

Rösta på Sveriges vackraste elittjur 2024

Under Elmia Lantbruk den 16 oktober avgörs för sjätte gången vilken tjur som vinner SIRE-priset. I Agrias parallella omröstning kan du vara med och tippa segraren bland årets fyra finalister. Tippar du rätt vinnartjur har du chans att vinna en av fem praktiska weekendväskor från Agriashopen.

Fält med råg på sommaren.

Forskare får anslag för klimatanpassat odlingsprojekt

Ett nytt forskningsprojekt, med fokus på att utveckla klimatanpassade odlingssystem för en hållbar livsmedelsproduktion, har i år fått bidrag från Agrias forskningsfond via Stiftelsen Lantbruksforskning.

Virussjukdomen blåtunga har påvisats i Sverige, den sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur.

Så här gäller försäkringen vid blåtunga

Virussjukdomen blåtunga har påvisats i Sverige, den sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Här kan du läsa om hur försäkringen gäller. 

Får i hage.

Stånds kan orsaka förgiftning – så skyddar du djuren

Jordbruksverket får många frågor om stånds, framför allt från lantbrukare och hästägare i södra Sverige. Därför bjöd myndigheten i början på september in till ett informativt webinar om den giftiga växten, här sammanfattas experternas råd.

Kvigor vid foderbord.

Förebygg att korna drabbas av smitta och skador i höst

Inför hösten står rengöring av stallar, installning av djur, foderhygien och klövvård högt på många lantbrukares agenda. Agrias lantbruksveterinär Håkan Landin bjuder på säsongsanpassade påminnelser och råd.

Kor på led på väg ut i hagen.

Forskning om hur klövvård påverkar mjölkkors välfärd

Ökad djurvälfärd och en mer hållbar mjölkproduktion – det är vad som ligger bakom ett forskningsprojekt om hur olika slags klövvård påverkar nötkreaturs välbefinnande, som i år får bidrag från Agrias forskningsfond.

Nötkreatur skadas av nedskräpning

Så här års går många av Sveriges nötkreatur på bete. En av riskerna när djuren betar är att de får i sig något olämpligt som finns i markerna eller i gräset. För att undvika att djuren skadas finns det vissa åtgärder som du kan ta till.

Vit ko på skogsbete.

Kreatur dödat av knottsvärmar

Efter en fuktig vår med mycket nederbörd har Agria fått in skadeanmälning från djurägare till kreatur som har avlidit efter knottangrepp. Det handlar om flera djur hemmahörande i Östergötland, men också om misstankar om knottbett som dödsorsak hos avlidna kreatur i Uppsala och på Gotland.

Tre kalvar på sommarbete.

Sommarsjuka – ett ovälkommet vårtecken

Varje vår och sommar vaknar fästingarna och gör sig påminda. Kor och får kan drabbas av den fästingöverförda sjukdomen babesios eller piroplasmos, i folkmun även kallad sommarsjuka.

1 / 13