För att underlätta lamningen och tiden efter är det bra om tackan är klippt - tackan får oftast bättre aptit, det är lättare att ha kontroll på tackans hull och det blir en bättre hygien under själva lamningen. Även digivningen fungerar bättre om tackan är klippt. Tänk dock på att klippningen ska göras minst 4-6 veckor innan lamningen.

Det är viktigt att fårhuset är rent och nyhalmat. Det kan vara bra att ha värmelampor nära till hands, ifall det skulle behövas för att värma upp nedkylda lamm eller sjuka tackor.

Håll ett extra öga på unga tackor som ska lamma för första gången, de kan behöva extra utfodring - de växer fortfarande själva och ska samtidigt ge näring åt sina lamm.

Checklista

  • Iaktta tackorna särskilt några veckor innan beräknad lamning. Äldre tackor börjar ofta bädda något dygn i förväg.
  • Första tecknet på att lamningen är på gång, är att fostervattnet kommer som en blåsa som snabbt brister. Lamningen startar sedan inom någon timme. Om inget händer inom en timme kan man misstänka felläge.
  • Det normala förloppet är att båda frambenen kommer först och banar väg för huvudet och kroppen.
  • Om du misstänker att något är fel – ring veterinär direkt!
  • Låt tackan sköta lamningen i lugn och ro, men övervaka så att du kan ingripa om det behövs.
  • Tvätta tackornas juver med varmt vatten, torka väl och kontrollera att mjölk lätt kommer fram ur spenen.
  • Se till att tackan har mjölk i båda spenarna genom att dra lite försiktigt.
  • Låt tackan slicka upp fostervattnet vid förlossningen. Det innehåller ämnen som bidrar till att hon släpper ner mjölken, driver ut nästa foster och efterbörden. 
  • När lamningen är helt klar, gör rent och fyll på med nytt strö.
  • Se till att lammen hittar spenen och får i sig den livsviktiga råmjölken så snart som möjligt.
  • Om lammen inte kan få mjölk från sin egen mor måste lammet få råmjölk från någon annan nylammad tacka. Ha gärna råmjölk i frysen som du kan ta till om något händer, men tina aldrig råmjölk i mikrovågsugn!
  • Märk lammet i samband med lamningen för att ha kontroll på härstamning och individer.
  • Anteckna hur fåren är som mödrar. De som visar dåliga modersegenskaper, ger lite mjölk eller stöter bort sina lamm bör inte användas i avel.