
Så fungerar Agrias hagelförsök
Att beräkna hur stor skördeförlusten blir på skördemogen gröda är relativt enkelt. Men vill du kunna fastställa vilka förluster en hagelskada ger när plantan är i olika vegetativa stadier, då måste du göra försök. Läs om Agrias tester med fingerade hagelskador på maltkorn – med hjälp av kolsyreis.

Frågor och svar om blåtunga och försäkring
Den fruktade virussjukdomen blåtunga – som sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter – har just nu ett pågående utbrott i södra Sverige och stora delar av Europa. Här kan du läsa vad försäkringen täcker om dina djur skulle drabbas.

Att tänka på vid kalvning
Kalvar och deras överlevnad är oerhört viktig inom både mjölk- och köttproduktion och nu närmar sig kalvningssäsongen för dikobesättningarna. Tänk på att god skötsel och bra rutiner kring kalvningarna förbättrar förutsättningarna för dina kalvar. I artikeln nedan delar vi med oss av bra saker att tänka på i samband med kalvningen.

Checklista för lamning
Årets lamningssäsong närmar sig, vilket innebär en intensiv period för lammproducenter. Här hittar du tips och råd om vad du bör tänka på för att vara väl förberedd.

Bör djuren vaccineras mot blåtunga?
I september förra året påvisades det första svenska fallen av blåtunga serotyp 3 (BTV3), sjukdomen sprider sig relativt kraftigt från södra Sverige – inte minst Skåne och Västkusten – och uppåt. Inför årets betessäsong är det därför viktigt att ha en genomtänkt vaccinationsstrategi för gårdens nötkreatur och får.

Rätt tidpunkt för sådd kräver fingertoppskänsla
I början av våren funderar många lantbrukare på lämplig tidpunkt för att så respektive gröda, givetvis är valet beroende av geografi och jordmån. Här resonerar Agrias lantbruksexpert kring för- och nackdelar med olika strategier.

Klimatförändringarna kräver snabba åtgärder för att skydda jordbruksproduktionen
Klimatförändringarna leder till mera extrema väderförhållanden, som långvarig torka och kraftiga översvämningar. Detta utgör ett hot mot livsmedelsproduktionen och jordbrukets långsiktiga hållbarhet. Därför stöttar Agrias forskningsfond, i samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning, ett nytt forskningsprojekt som syftar till att förbättra markens kapacitet att effektivt utnyttja vattenresurser.

Förbättringar i Agrias lantbruksförsäkringar
Vid årsskiftet infördes en rad förbättringar i Agrias lantbruksförsäkringar - nu kan du få ersättning om det finns antibiotika i mjölken, och perioden för omsådd av gröda förlängs.

Hur skyddar vi grisarna från afrikansk svinpest?
Sedan september 2024 är Sverige friförklarat från afrikansk svinpest, efter ett års utbrott. Den smittsamma och dödliga virussjukdomen, som drabbar tamgrisar och vildsvin, är svår att bekämpa och med en växande vildsvinspopulation ökar också risken för smittspridning till tamgrisar.

Forskning om mellangrödor för ett hållbart jordbruk
Klimatförändringarna ställer nya krav på jordbruket, och mildare samt blötare höstar ökar risken för näringsläckage från jordbruksmark. Ett nytt forskningsprojekt om hur mellangrödor kan användas för att skydda näringsämnen, och samtidigt öka lönsamheten och bördigheten i jordbruket, har fått bidrag från Agrias forskningsfond via Stiftelsen Lantbruksforskning.