Programledare Emma Bergkvist lotsar oss i diskussionen om sjuka, lidande hästar, isolerad ridanläggning med svåra ekonomiska följder och den hårt ansträngda psykiska press som de ansvariga vid Vetlandaortens RF ställdes inför under stora delar av 2013.

- En del hästar mådde jättedåligt med feberkurvor som gick ned och upp. Samtidigt som vi stängde verksamheten för ridlektioner och tävlingar steg kostnaderna i raketfart.  Det handlade om bland annat om extra personal, skyddsutrustning och veterinärbesök, säger Annika Aronsson, vice ordförande, Vetlandaortens Ryttarförening.

Annika berättar också om hur de hanterade kriskommunikationen med klubbmedlemmar och omvärlden för att undvika ryktespridning och vara transperanta. I Pälspodden kommer hon också in på vilka lärdomar de dragit av utbrottet och hur den ekonomiska situationen löste sig.

Men det finns möjlighet att undvika eller minska smittspridningen. Gittan Gröndahl, forskare och statsveterinär vid Statens Veterinärmedicinska berättar om vikten av att agera snabbt och anlita veterinär:

- Vi ser ett ökat antal anmälningar under 2016. Jag tror att delvis beror på en större medvetenhet och att man oftare anlitar en veterinär vid misstanke. I de flesta fall kommer smittan från en nyinköpt häst som kommer från utlandet. Vanliga smittvägar är en delad vattenho, slem på kläder eller utrustningen.

Här kan du ladda ned avsnittet om kvarka.

Nästa avsnitt av Pälspodden kommer i mitten av januari, då träffar vi Malin Öhlund som forskar på diabetes hos katter. Missa inte det!

Lyssna på Pälspodden - viktiga samtal för oss som älskar djur
Alla Pälspoddens avsnitt