Sjukdomar och skador

Hjälp hästen att slippa ögonbesvär
2017-07-10 Under sommaren är det vanligt att hästar råkar ut för ögonbesvär då flugor sätter sig kring ögonen och irriterar. Men det finns åtgärder att ta till för att undvika att hästen får problem.
Ledinflammation och artros på häst
2017-07-03 En häst med inflammation i lederna eller artros är ingen ovanlig syn. Det är faktiskt ganska vanliga diagnoser på våra hästar. Om en ledinflammation inte läker så är risken stor att hästen drabbas av artros som följdp...
Alsikeklöver giftigt för häst
2017-06-27 På sommaren är de flesta hästar ute och mumsar på sommarbetet eller i hagen. På en hel del beten och ängar växer alsikeklövern, en växt som många inte vet är farlig för hästar.
Sårskador på häst
2017-05-24 Hästar kan råka ut för olika typer av sårskador. Här tipsar vi om hur du bör gå till väga om hästen drabbas av sticksår, krossskador, skärsår eller kraftiga blödningar.
Gallor på häst
2017-04-21 Att en häst har gallor på benen är inte särskilt ovanligt, och är oftast helt ofarligt. Men det kan ibland vara tecken på inflammation eller osteochondros – här kan du läsa mer om gallor och vad du ska tänka på.
Kolik - Varför får hästar kolik?
2017-02-16 När spädbarn får "ont i magen" säger vi att de har kolik. På samma sätt är det med hästar. De visar koliksymptom när de har smärtor från bukhålan. Veterinär Göran Sandh på hästkliniken vid SLU på Ultuna berättar om ko...
Diagnos och behandling av COPD hos häst
2017-01-02 COPD betyder kronisk obstruktiv lungsjukdom och är en nyare benämning på det som tidigare kallades kvickdrag hos häst. Så här går du till väga om du misstänker att din häst drabbats av COPD.
Virusabort hos hästar
2016-11-17 Flera fall av virusabort (EHV-1) har nyligen konstaterats i Östergötland. Herpesviruset EHV-1 kan förutom att orsaka feber och förkylning även göra att dräktiga ston kastar sina foster. Det finns också en neurologisk ...
Senskador hos hästar
2016-11-15 En senskada uppkommer oftast efter en överbelastning av senan, vilket ger en inflammation. Vanligast är senskador i böjsenor och gaffelband - här kan du läsa allt om senskador hos hästar.
Vanligaste allergierna hos häst
2016-11-03 Vi människor kan vara allergiska mot mycket, bland annat pollen, pälsdjur, kvalster, mögel och olika födoämnen. Men även hästar kan ha problem med allergier. Vanligast är att besvären sätter sig i luftrören eller huden.