Sjukdomar och skador

Anmälningspliktiga sjukdomar på häst

En del smittsamma sjukdomar hos djur måste enligt lag omedelbart anmälas när man upptäcker eller misstänker dem. Här hittar du en lista över anmälningspliktiga sjukdomar.

Smittsamma sjukdomar hos häst

Hästar drabbas ibland av olika smittsamma sjukdomar - då gäller det att agera snabbt för att minska spridning av smittan. Här får du tips om vad du som hästägare ska tänka på om din häst blir sjuk.

Osteochondros hos häst

Osteochondros hos häst är en störning i skelettets tillväxtbrosk. Ungefär en tiondel av de unga travarna har osteochondros i en eller båda haslederna, och det är dubbelt så vanligt hos hingstar och valacker som hos ston.

Hästar i flock kan sprida smitta mellan varandra.

Smittinfo häst

Här har vi samlat viktig information om smitta hos häst. Läs mer om hur du undviker smitta och vad du gör om din häst redan drabbats av smittsam sjukdom. 

Det här behöver du i ditt stallapotek

Att snabbt kunna ge första hjälpen om hästen skadas kan vara avgörande för läkningstiden. Det är bra att regelbundet se över ditt stallapotek - här får du tips om vad det kan innehålla.

Häst på kraftigt grönbete kan drabbas av fång.

Fång hos häst

Fång hos häst är en vanlig sjukdom, där symptomen framför allt visar sig i hovarna. Det finns tre situationer då hästar brukar få fång – vid felaktig utfodring, efter en förlossning och vid hård eller långvarig ansträ...

Vaccinera hästen mot hästinfluensa och stelkramp

Med rätt vaccin kan hästen skyddas mot influensa och stelkramp.

Låt varje häst ha en egen uppsättning borstar

Vad gör jag om mitt stall drabbas av smittsam sjukdom?

Att ens stall drabbas av en smittsam sjukdom är många hästägares värsta mardröm. Men vad gör jag om mitt stall får in smitta? Läs vår checklista nedan!

Så undviker du smitta hos häst

Hur ska jag göra för att undvika smitta?

Den vanligaste smittan så här års är luftvägsinfektioner. I sin enklaste form är de sällan farliga, men de orsakar en hel del bekymmer om ett stall smittas. Det är dock ganska enkelt att undvika de smittor som finns h...

Virusabort hos hästar

Flera fall av virusabort (EHV-1) har nyligen konstaterats i Sverige. Herpesviruset EHV-1 kan förutom att orsaka feber och förkylning även göra att dräktiga ston kastar sina foster. Det finns också en neurologisk form ...

1 / 11