Resa eller inte resa med din hund

Ska du ut och resa på semestern och funderar på hur du ska göra med hunden? Har du fixat hundvakt eller är det hundpensionat som gäller? Kanske väljer du att ta med hunden på resan? Här får du viktig information om vad du kan göra för att din hund ska få en riktigt skön semester.

Innan du ger dig iväg på semesterresan bör du vara ordentligt påläst på om vad som kan vara bra för din hund under tiden. Här ger vi information och tips om var du hittar viktig information om du vill ta med hunden på utlandsvistelsen, en bra kom-ihåg-lista till hundvakten och vad som är bra att känna till kring hundpensionat och försäkring.

Lämna hunden hos hundvakt

Om du väljer att lämna din hund hos någon som tar hand om den när du reser är det viktigt att du tänker på att ge tydliga instruktioner. Här är vår kom-ihåg-lista:

 • Hundmat – vilka tider?  Hur mycket? Färskt vatten
 • Rastning – hur ofta? När första rastningen på morgonen och när sista på kvällen?
 • Motion – hur mycket om dagen?
 • Lös eller i koppel?
 • Närmsta veterinär – telefonnummer
 • Agrias Telefonveterinär finns på 0900-10 51 61 under kvällar och helger
 • Försäkring – telefonnummer försäkringsbolag, försäkringsnummer
 • Några regler (till exempel inte tigga, inte dra i kopplet, sitta innan mat och så vidare)?
 • Kan den vara själv hemma hos hundvakten?
 • Kan det bli problem vid exempelvis möte med andra hundar eller barn?
 • Reflexer
 • Bajspåsar

Hundpensionat

Ett alternativ till hundvakt är hundpensionat. Du kan boka plats för hunden enbart någon dag, eller under en längre period. Det finns många olika hundpensionat och det kan vara svårt att välja. Hör med din uppfödare eller med vänner efter tips och åk gärna och besök pensionatet innan vistelsen, för att få en egen känsla av stället.

Innan du väljer pensionat bör du tänka igenom vad som är viktigt för dig och din hund. Pensionaten kan skilja sig mycket åt i hur mycket de motionerar hundarna, hur de hålls och så vidare. Ta reda på vad som krävs gällande försäkringar och vaccinationer på din hund. Glöm inte att kontrollera att försäkringar finns, att ni skriver avtal när hunden lämnas och att pensionatet inte har några anmärkningar från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

Källa: Svenska Kennelklubben

Ta med hunden på bilresan

En del hundar blir åksjuka. Särskilt vanligt är det hos valpar. Du kan hjälpa din hund genom att inte ge den mat strax innan ni ska åka bil. Din veterinär kan hjälpa dig med åksjukemedel om det skulle behövas. Ett annat alternativ är adaptil. Det är lugnande feromoner som kan fungera både som åksjukmedel samt lugna hundar som blir stressade och oroliga vid bilresor. Adaptil finns att köpa på apoteket.

Det är viktigt att du transporterar hunden i en hundbur och inte lös i bilen, det skyddar hunden om ni skulle råka ut för en olycka.

Viktigt! Lämna aldrig hunden ensam i bilen. Temperaturen utomhus behöver inte vara särskilt hög för att det ska bli för varmt för hunden inne i bilen. Se också till att hunden får tillgång till vatten emellanåt och att den rastas med jämna mellanrum.

Ta med hunden utomlands

För dig som planerar att ta med hunden utomlands, är det viktigt att känna till Jordbruksverkets regler för resor med djur. Generellt brukar detta gälla:

 • Hunden ska vara id-märkt
 • Hunden ska ha en giltig vaccination mot rabies
 • Hunden ska ha EU-pass för sällskapsdjur
 • Hunden ska anmälas hos tullen (föras in i Sverige via en tullplats)

Tänk på att reglerna kan skilja sig åt mellan länderna. Norge har till exempel speciella regler för in- och utförsel av husdjur.

Här hittar du Jordbruksverkets fullständiga regler.

Om du ska flyga med hunden behöver du kontrollera med flygbolaget vad som gäller. Ofta går det bra att ha en liten hund i bur inne i kabinen, medan en större hund behöver transporteras i lastutrymmet i bur som är godkänd för transport.

Tänk på att utlandsvistelser kan innebära högre smittorisk för hunden. Många smittsamma hundsjukdomar och parasiter, som till exempel dvärgbandmask och hjärtmask, är vanliga utomlands, till exempel i Sydeuropa. Därför rekommenderar Agria Djurförsäkring avmaskning av hundar som vistats utomlands. Tänk även på att använda fästingmedel och undvik att hunden kommer i kontakt med gatuhundar.

Här kan du läsa mer om utomlandsresa med hund

Agria Trygghet – ditt djurs reseförsäkring

Visste du att du kan försäkra dig för kostnader för din hund i samband med din resa om du blir sjuk? Agria Trygghet:

 • Ersätter inackorderingskostnader för din hund
 • Ersätter kostnader vid avbruten, förlängd eller avbokad resa
 • Ersätter upp till 20 000 kronor per år och har ingen självrisk

Läs mer och teckna försäkringen här

 

Agrias Telefonveterinär

Ring: 0900-100 51 61

Tjänsten är gratis för alla Agriakunder. Övriga betalar 250 kronor. Operatörens normala samtalsavgifter tillkommer.

Öppettid vardagar 16.00-24.00
Öppettid helger 07.00-24.00
Gillar? 3 av 3 gillade, 5 i betyg