Åksjuka hos hund yttrar sig ofta med kräkningar eller att hunden dreglar. Det är bra att börja träna bilåkning i tidig ålder för att undvika att din hund drabbas av vad vi kallar åksjuka. Till en början är det en bra idé att träna när bilen står still. Det kan också vara bra att åka mycket till sådana platser som hunden uppskattar – skogen, stranden, hundklubben etc. Då lär sig hunden att förknippa bilresorna med något positivt.

Underlätta för den åksjuka hunden

Det finns fler tips utöver träningen som kan hjälpa din hund att slippa åksjukan. Ge inte hunden mat precis före avresan, men se till att den har tillgång till vatten. Se också till att luft kan cirkulera i bilen. Om hunden sitter längst bak i en kombibil, packa inter fullt omkring den då blir luften stillastående.

Andra hjälpmedel vid åksjuka

Det finns flera hjälpmedel vid åksjuka hos hund. Vid svårare fall av åksjuka kan en veterinär skriva ut receptbelagda läkemedel. Det finns även receptfria alternativ du kan använda dig av, t.ex. lugnande doftferomoner. Fråga på ditt apotek eller hos din veterinär.