Flyga med hund

Foto: Jade Ylitalo

Kan jag flyga med min hund? Hur går det till? Vad kostar det att ta med hunden på flygresan? Vilka regler gäller vid införsel av hunden till andra länder? Frågorna är många när det kommer till att flyga med hund.

Att flyga med sin hund kan vara en främmande tanke. Det kan kännas krångligt och dyrt, men det behöver det inte vara. Så här förbereder du dig om du bestämt dig för att låta vovven följa med på flygresan.

Att tänka på inför resan

Kolla upp vad som gäller

Kolla upp lagar och regler och vaccineringskrav för det landet du ska resa till. Olika länder har olika införselregler av husdjur och det är viktigt att ha koll på dessa. Du vänder dig till ambassaden för det land du ska åka till. Se även till att du har koll på vad som gäller för att resa in till Sverige igen. På Jordbruksverket kan du ta reda på vilka regler du behöver följa. Var ute i god tid, vissa vaccinationer behöver tas långt innan resan faktiskt bär av.

För utlandsresan är det lite mer att tänka på och ta hänsyn till. Men tänk på att flygresor som tar dig och din hund runt om i Sverige också har regler för att ta med hund.

Glöm inte heller att packa med alla papper, vaccinationskort och pass som behövs för resan.

Väskträna innan resan

Är det första gången din hund ska med och flyga? Då är det bra att börja träna inför flygresan. Träna hunden att trivas i transportburen/väskan. Lär hunden att buren är en trygg och mysig plats att vara på. Det kan du exempelvis göra genom att lägga dit hundens favoritfilt eller ge hunden gobitar när den ligger i buren. Det kommer underlätta när det väl är dags för resan. Tänk på att flygbolagen kan ha särskilda bestämmelser på storlek för transportburarna.

Fråga veterinären

Det kan vara bra att rådgöra med din veterinär om du är osäker på hur din hund skulle klara en flygresa. Saker som ålder, hälsotillstånd och stresstålighet kan påverka hur din hund klarar av resan. Detta gäller framförallt om hunden reser i lastutrymmet.

Rasta hunden

Se till att hunden är ordentligt rastad inför en flygtur, extra viktigt är det för långflygningar. Att fasta hunden innan flygning är också att rekommendera då vissa hundar lättare mår illa eller behöver utföra sina behov om de fått mat i magen nära inpå starten.

Hund i kabin eller lastutrymme?

Många flygbolag, in- och utrikesflyg, tillåter hundar i kabinen med vissa restriktioner. Det rör sig ofta om hundens vikt, hur många hundar som tillåts och förvaring av hunden under resan. Vissa flygbolag tillåter bara hundar i lastutrymmet oavsett hur liten hunden är. Kolla med flygbolaget vad som gäller. Även kostnaden för att ta med hund varierar, men brukar inte skilja sig så mycket mellan kabin- eller lastutrymme. Det kostar ofta ett par hundralappar, men varierar mellan vilket flygbolag du väljer att flyga med.

Gillar? 4 av 5 gillade, 4 i betyg