Alla hästar har parasiter i någon utsträckning, så länge hästen är frisk och parasiterna inte blir för många orsakar de ingen skada. Unga hästar och föl behöver kontrolleras extra noga då de löper större risk för kraftiga parasitangrepp, som kan hämma tillväxt och ge skador på tarmen.

Inför betet och vid flytt

Under våren eller innan sommarbetet bör det göras ett träckprov för att se om hästen behöver avmaskas. När du flyttar din häst till ett nytt stall är det också rekommenderat att avmaska. Diskutera gärna din hästs framtida avmaskningsstrategi med din veterinär.

Planerad betesgång, betesskötsel (mockning, betesputs) och genomtänkta avmaskningsrutiner är de bästa sätten att förebygga att hästarna får mask av olika slag. Överdrivet användande av avmaskningsmedel leder till ökad resistens hos parasiterna, därför är alla avmaskningsmedel receptbelagda.

​När ska man ta träckprov?

Skaffa dig en uppfattning om parasitförekomsten i flocken genom att ta träckprov, låt provet analyseras för äggförekomst och odla för stor blodmask på våren i april-maj innan hästarna släpps på bete. Rådgör med veterinär kring hur och när hästarna bör avmaskas för att förhindra att smitta byggs upp i gräshagarna.

Så tas ett träckprov på hästen

15 % på kollamasken 

Nu får du som Agriakund 15 procents rabatt på kollamaskens provtagningskit – som ger koll på djurens parasitstatus. Finns för häst, smådjur, får/get, nötkreatur och kameldjur. Använd rabattkoden du hittar under Erbjudanden på Mitt Agria.  

Logga in på Mitt Agria

Vanliga inälvsparasiter hos häst

Hästar har alltid tarmparasiter, men en mindre mängd stör normalt sett inte djurens hälsa. Hästen förvärvar med tiden en viss immunitet mot parasiterna och deras skadeverkningar. Därför kan föl och unghästar få allvarligare skador än vuxna djur. Även gamla hästar eller individer med nedsatt immunförsvar kan vara känsligare. Vissa tarmparasiter är mer patogena och orsakar större skada än andra.

Vanligaste inälvsparasiterna hos häst

Så här avmaskar du hästen

  • Dosera pastan enligt hästens vikt, och avrunda uppåt, när du ska ge din häst avmaskningsmedel.
  • Kontrollera att hästens mun är fri från foder.
  • För in dossprutans spets i mellanrummet mellan de främre och bakre tänderna.
  • Pressa ut pastan så långt bak som möjligt på hästens tunga.
  • När du har gett avmaskningsmedlet, håll upp hästens huvud ett par sekunder för att försäkra dig om att den sväljer dosen.

Se klippet där hästveterinären Christa von Limburg-Stirum visar hur avmaskning utförs i praktiken:

Avmaska hästarna samtidigt

Det är viktigt att ni avmaskar alla hästar i samma hage, som behöver avmaskas, samtidigt. Planera alltid träckprov och avmaskning med hagkompisarna.

Behöver du avmaskningsmedel till din häst?

Boka tid för receptförskrivning av avmaskningsmedel i Agria-appen, om träckprovet visar att behov av avmaskning finns.

Läs mer om receptförskrivning

Vänta med att byta hage

Avmaskningsmedlen dödar maskarna, men inte äggen. Därför kommer döda maskar och ägg som finns i tarmen ut med träcken inom 1 till 4 dygn. Låt hästen gå kvar i samma hage som tidigare och byt hage efter 3 till 5 dagar. Däremot behöver inte hästen stå inne i box på grund av avmaskningen.

Glöm inte att mocka hagen dagligen efter avmaskning. Det är bra ur miljöhänseende att lägga träck från en nyavmaskad häst på gödselhögen där restprodukterna, framför allt från ivermektin-preparat som är giftiga för vattenlevande organismer, inaktiveras.

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse