Hästinfluensa
Hästinfluensa orsakas av ett mycket smittsamt luftburet virus som förekommer under hela året i olika former. Det räcker med att en smittad häst hostar i ett ridhus så kan alla hästar i ridhuset bli smittbärare.
Symtomen är hög feber, nedsatt allmäntillstånd, hosta och näsflöde. Det är vanligt att febern går upp och ner, därför är det viktigt att kontrollera feberkurvorna. Ta tempen regelbundet och skriv upp graderna.
För att konstatera att det rör sig om hästinfluensa tas ett svabbprov från hästens näshåla, något som helst ska ske så tidigt som möjligt, helst inom 24–72 timmar efter de första symtomen.
För att minska smittrisken bör du undvika samtransport med hästar från okända stall och att din häst nosar på främmande hästar.
Då det är obligatoriskt att vaccinera hästar som ska tävlas i Sverige mot hästinfluensa, har många hästar ett gott skydd mot sjukdomen. Hästinfluensa är vanligast bland importerade hästar som nyligen kommit in i landet.
Hästinfluensa är en anmälningspliktig sjukdom i Sverige.
Vaccinationskraven ändrades 2024
Från den 1 januari 2024 gäller uppdaterade regler och rekommendationer kring vaccination mot hästinfluensa. Nya studier har visat att en tredje grundvaccinering efter 3–6 månader stärker skyddet för både den vaccinerade hästen och hästar runtomkring, vilket bidrar till att förhindra smitta. Kraven gäller hästar som tävlar under Svenska Ridsportförbundets reglemente.
Regler för influensavaccination
Grundvaccination:
I samband med grundvaccination ska den andra vaccinationen (B-vaccination) göras inom 21–60 dagar, och den tredje vaccinationen (C-vaccination) ske inom 120–180 dagar efter B-vaccinationen.
Kraven omfattar alla hästar som påbörjar en grundvaccination som föl och unghästar, eller hästar som inte vaccinerats på över ett år och måste börja om med grundvaccinationen.
Grundvaccination innebär tre vaccinationer (A+B+C) med ett intervall av
21–60 dagar mellan A och B. Åtta dagar efter B-vaccinationen är hästen startberättigad. Mellan B- och C-vaccination är intervallet 120–180 dagar. Åtta dagar efter C-vaccinationen är hästen fortsatt startberättigad. Därefter ska hästen revaccineras (R) inom 365 dagar för att vara fortsatt startberättigad.
Den första revaccinationen rekommenderas efter sex månader för hästar under fyra års ålder, för aktivt tävlande hästar samt vid influensautbrott.
Revaccination:
Minsta intervallet för revaccination enligt TR är en gång per år, men en stark rekommendation är att revaccinera var sjätte månad. Detta gäller förutom enligt ovan även hästar och ponnyer som förflyttas ofta, inte bara för tävling utan även träning eller annan aktivitet.
Stelkramp
Stelkramp orsakas av en bakterie som växer utan syre och bildar gift (toxin) inne i den oftast osynliga infektionshärden – till exempel i sticksår eller i en hovböld. Giftet angriper nervsystemet och gör att hästen får svårt att svälja och blir stel.
I nästa skede står hästen som en sågbock med lyft huvud, svansen rakt ut och upprättstående öron. Hästen blir också överkänslig för ljus och buller. I sista stadiet kan hästen lätt falla omkull om du till exempel försöker att lyfta ett ben. Dödligheten är stor hos drabbade hästar. Sjukdomen ses sporadiskt i Sverige eftersom de flesta hästar vaccineras regelbundet.
Eftersom stelkramp lätt kan förebyggas med hjälp av vaccination ersätter inte försäkringen kostnaderna om hästen saknar vaccinationsskydd.
De olika tillverkarna av vaccin rekommenderar olika intervall mellan vaccinationstillfällena, därför är vår rekommendation att följa tillverkarens råd kring hur ofta hästen bör återvaccineras. Stelkrampsvaccinet ingår ofta i ett kombinationsvaccin tillsammans med hästinfluensa.
Kvarka
Kvarka är en mycket smittsam bakterieinfektion som orsakas av en streptokockbakterie. Sjukdomen påverkar luftvägarna och lymfkörtlarna, vilket leder till feber, näsflöde och svullna lymfkörtlar som kan bilda abscesser/bölder.
Kvarka sprids lätt mellan hästar, men kan också smitta indirekt via människor och utrustning. På större anläggningar kan ett kvarkautbrott inte bara orsaka lidande för hästarna utan också resultera i stora ekonomiska förluster.
Sedan 2022 finns det vaccin mot kvarka i Sverige. Vaccinet ges genom två grundvaccinationer, följt av återvaccinering (booster). Vaccination mot kvarka minskar risken för infektion och hjälper till att kontrollera spridningen av sjukdomen. Det är särskilt viktigt att vaccinera hästar som reser mycket eller vistas på större anläggningar där det är hög omsättning på hästar.
Kvarka är en anmälningspliktig sjukdom i Sverige.
EHV (Ekvint herpesvirus)
EHV, eller ekvint herpesvirus, är en grupp virus som kan orsaka flera olika sjukdomar hos hästar – luftvägsinfektioner, neurologiska sjukdomar och abort hos dräktiga ston.
EHV-1 och EHV-4 är de vanligaste typerna och kan spridas snabbt mellan hästar. Vanliga symtom på EHV är feber, näsflöde, hosta, svaghet och i vissa fall neurologiska symtom som koordinationsproblem och förlamning.
Vaccination mot EHV minskar risken för utbrott och skyddar din häst från allvarliga sjukdomar. Regelbundna vaccinationer rekommenderas, särskilt för hästar som är i kontakt med många andra hästar. Vaccinet skyddar dock inte mot den neurologiska varianten.
Botulism
Botulism är en förgiftning som orsakas av toxiner som kommer från en bakterie. Hästar kan få botulism genom att äta hösilage förorenat med botulismbakterien. Risken ökar vid förekomst av jord och kadaver.
En häst som drabbats av botulism blir svag, trött och får minskad aptit. Toxinet påverkar hästens nerver och gör den förlamad, vilket till slut också drabbar lungor och andningsmuskulatur. Botulism kan vara livshotande och kräver snabb veterinärvård.
Vaccination hjälper till att förhindra att hästen utvecklar botulism. Bland ovaccinerade hästar är dödligheten mycket hög. Sjukdomen är ovanlig i Sverige.