Avmaskning häst

När bör jag avmaska min häst och hur vet jag om min häst har mask?

Veterinären svarar:

Alla hästar har mer eller mindre parasiter som till exempel mask. Det som avgör när en häst ska avmaskas är hur mycket parasiter hästen har. För att ta reda på detta rekommenderar jag dig att ta ett träckprov för analys på din häst. Det är extra viktigt med god parasitkontroll på föl och unghästar.

Symtom

Att hästar har lite mask är ingen fara. Uppvisar hästen följande symtom är det tecken på att din häst har mycket parasiter och bör avmaskas. Vanliga symtom på större parasitangrepp är att hästen blir tunn över revbenen men trots det har utspänd buk. Hästens hårrem kan upplevas raggig och tappar glans. Hästens leder kan svullna och hosta kan ibland förekomma hos hästar med mycket parasiter. 

Orsak

Vanligast smittas hästen på bete eller i rasthage. Många djur på liten yta är en vanlig orsak till parasitangrepp på hästar. 

Vad kan jag göra själv?

Låt analysera träckprov om du är orolig att din häst har mask. Visar provet över200 EPG (parasitägg per träckgram) bör hästen avmaskas.

För att hitta förekomst av Stora Blodmasken bör en larvodling göras årligen, framförallt hos hästar med lindrig/måttlig EPG förekomst så att man inte missar att avmaska mot denna lite farligare parasit.

För att minska risken för spridning av mask och andra parasiter är det viktigt att planera betet. Några tips är att skilja på sommar- och vinterhagar, ha större hagar så det blir färre hästar per ytenhet och mocka regelbundet om hästarna bara har tillgång till mindre hagar.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?