Fång är en relativt vanlig sjukdom som kan drabba både hästar och ponnyer och den orsakar stort lidande. Symptomen visar sig framförallt i hovarna då det uppstår en inflammation i hovens lamellager och suldel och det skapar smärta och hälta. Orsaken till fång är ännu inte helt klart trots intensiv forskning.

Hästens symptom vid ett fånganfall är den klassiska fångställningen: hästen står med kroppsvikten förskjuten bakåt, framhovarna placerar den framför sig och bakbenen in under sig. Hovarna är mycket varma och man kan känna en tydlig puls i blodkärlen på båda sidor av kotan. Feber är också ett tydligt symptom vid fång.

Sjukdomsförloppet kan vara så kort som några timmar. Om inte anfallet behandlas i tid kan inflammationen skapa en försvagning i hovens lamellager som i sin tur leder till att hovbenet sänks eller roteras. Tecken på en lägesförändring av hovbenet är att kronranden blir mjuk när den förlorat sitt stöd från hovbenet.

Hästförsäkring

Se vad det kostar att försäkra din häst.

Just nu20 %rabatt på Häst Extra

För mycket foder

Den mest välkända orsaken till fång är foderförätning som leder till en störning i tarmfloran. Det kan ske när hästen eller ponnyn av någon anledning får i sig stora mängder kraftfoder eller släpps på ett kraftigt grönbete. Se till att hästen vänjs successivt vid bete och foderbyten. Under en viloperiod bör kraftfodergivan minskas för att undvika fång. Hästar och ponnyer som lider av mer eller mindre påtagliga ämnesomsättningssjukdomar har en kraftigt ökad risk att utveckla fång. Därför bör de flesta hästar som fått fång undersökas för ämnesomsättningsproblematik.

Förlossningsfång av kvarliggande efterbörd

En annan orsak till fång är att ett sto inte släpper efterbörden normalt efter en förlossning. Efterbörden ligger då kvar och släpper ut toxiner (gifter) som påverkar cirkulationen i hovarna.

Fång på grund av överbelastning

Hästar som har en kraftig hälta en längre tid kan drabbas av belastningsfång på det tidigare friska benet. Normalt skiftar en häst vikt mellan benen för att blodcirkulationen i hovarna ska fungera. Om den inte kan göra detta på grund av smärta kan fång uppstå. För att förebygga fång vid en sådan situation ska du följa veterinärens rekommendationer.

Så här vänjer du hästen vid att äta gräs

  • Låt hästen vänja sig genom att i början gå i gräshagen under begränsad tid av dygnet, öka tiden successivt
  • Gå ut och beta hästen för hand en stund varje dag
  • Riv gräs och byt successivt mot allt större delar av grovfodergivan i höpåsarna under två veckors tid

Alla hästar kan inte gå på sommarbete

Som hästägare är det extra viktigt att hålla koll på överviktiga hästar och hästar som tidigare har drabbats av fång när de släpps på betet, men också under resten av sommaren eftersom risken för återfall är större bland individer.

Hästar som haft fång upprepade gånger ska inte alls gå på vanligt bete. Om hästen fått diagnosen EMS (Ekvint Metabolt Syndrom) eller PPID (Cushings Disease) bör man vara extra försiktig när det gäller betesgång. Du behöver diskutera med din veterinär om hästen alls kan gå på bete, och i så fall när, hur och vilken typ av bete som är lämpligt beroende på hur hästen mår.

Akut behandling 

Om du misstänker att din häst har drabbats av fång ska du genast ställa den på boxvila med ett mjukt torrt underlag. Helst bör det vara en tjock spån- eller sandbädd eftersom det underlaget ger mest svikt samt stöd till hovbenet genom sulan. Se även till att kyla hästens ben med kallt vatten för att minska risken för skador i hovarna.

Ge inte något kraftfoder utan enbart hö, gärna ett sent skördat hö som innehåller mycket fibrer men en mindre mängd protein. Om du inte har tillgång till det kan du dryga ut givan med halm. Tillkalla en veterinär omedelbart för behandling. All behandling går ut på att identifiera och avlägsna orsaken till sjukdomen och även ge smärtlindring till hästen.

Agria Vårdguide

Vi finns till för dig när du känner oro för din hästs hälsa och är osäker på hur du ska agera. Våra erfarna veterinärer ger dig råd och gör en första bedömning av din hästs hälsotillstånd. Du når oss dygnet runt via appen Agria Vårdguide.

Läs mer om Agria Vårdguide

Eftervård och tips

Det absolut viktigaste för att hästen ska bli frisk och inte få några återfall är att du följer veterinären och hovslagarens ordinationer för eftervården av hästen. Det är också av största vikt att fånghästens hovar verkas och skos av en skicklig hovslagare.

En häst som en gång har drabbats av fång löper större risk att drabbas igen jämfört med en fullt frisk häst. Därför är det viktigt att den motioneras regelbundet för att inte bli överviktigt samt att blodcirkulationen hålls igång.

En del fånghästar klarar inte av att gå på bete överhuvudtaget men många klarar det om man är försiktig vid invänjningen.

Vid fölning ska du vara noga med att kontrollera att hela efterbörden kommit ut. Vid minsta misstanke på livmoderinflammation bör du tillkalla veterinär.

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse