Det vanligaste är allergi mot dammkvalster, men även pollenallergi förekommer. Studier på skandinaviska hundar tyder på att så kallad atopi, allergi mot ämnen i omgivningen, ökar. Det syns också i Agrias skadestatistik; diagnoser som har med allergi att göra har fördubblats sedan 2005.  

– Återkommande öroninflammationer eller att hunden ”naggar” eller slickar på tassarna och andra ställen på kroppen är tydliga varningstecken, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Det kliar framför allt i öron, tassar, i ljumskar, armhålor, ansikte och bakdel. En hund med allergi behöver behandling och ju tidigare den sätts in desto bättre förutsättningar är det för hunden att slippa besvären.

Bra behandlingsmetoder mot allergi

Idag finns bra behandlingsmetoder och chansen att hunden ska kunna må helt bra igen är stora. En skillnad mot oss människor är att hunden tar upp de så kallade allergenerna genom huden, inte bara via luftvägarna. Det kan därför för vissa hundar räcka lång väg att hunden duschas och får kosttillskott i form av omega-3 och omega-6 –fettsyror.

En allergiutredning är lite av ett detektivarbete. Först måste veterinären utesluta parasiter, behandla eventuella hudinfektioner och utesluta foderallergi.

–  För att få diagnos och rätt behandling bör du söka hjälp hos en hudspecialist, uppmanar Lotta Möller. Exempel på behandling är schamponering, kortison, antihistamin och vaccin.

Övriga fakta

  • Det finns cirka 784 000 hundar i Sverige (SCB-undersökning 2012).
  • En femtedel av alla hundar som går till veterinären idag söker hjälp för någon form av hudbesvär.
  • 80% av alla skandinaviska hundar med atopi* är allergiska mot dammkvalster.
  • 40 % av alla atopiska hundar har också födoämnesreaktioner.
  • Atopi debuterar vanligen när hunden är mellan ett halvt och tre år gammal.
  • Ungefär 10 procent av hundarna i Sverige lider av allergi.

*Atopi – allergi mot ämnen i omgivningen

Exempel på raser som ofta drabbas av allergi

1.    Bullterrier
2.    Boxer
3.    West highland white terrier
4.    Welsh terrier
5.    Staffordshire bullterrier
6.    American staffordshire terrier
7.    Rhodesian ridgeback
8.    Jack russel
9.    Wachtelhund
10.  Schäfer