– Djurens Hjälte är en person som arbetar för att djur ska få det bättre. Det kan vara någon som tar hand om enskilda individer som far illa, men det kan också vara en person som systematiskt arbetar för att förbättra villkoren för många djur, säger Suzanne Burdén, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring.

Tidigare hjältar har varit engagerade i allt från uppbyggnad och drift av hund- och kattstall till att hjälpa moderlösa föl att matchas med en möjlig amma. Vilket djurslag som berörs påverkar inte möjligheten att vinna, men chanserna ökar om man kan peka på ett specifikt projekt eller har oberoende referenser. Vem som helst kan nominera en kandidat.

– Den som får priset ska ha gjort något riktigt speciellt utöver sitt vanliga arbete. Vi söker personer som med kraft och engagemang gjort stor skillnad för djurens framtid, och kan inspirera andra att göra detsamma, fortsätter Suzanne.

– Priset instiftades för att uppmuntra människor som arbetar i det tysta för att öka tryggheten för djuren. Pengarna kan underlätta till att fortsätta det viktiga arbetet, men framför allt vill vi rikta strålkastare och beröm mot personer som förstår djurens villkor och ägnar tid åt att verka för deras sak, fortsätter Suzanne.

Juryn består av representanter från olika djurägarorganisationer, med stor kännedom om djurbranschen i Sverige.

Djurens Hjältar genom åren:

2009 - Maria Berntsson; för den svåra uppgiften att ge hemlösa katter ett bättre liv
2008 - Ingen hjälte utsågs
2007 - Kerstin Malm; som arbetar strategiskt och direkt för bl a katter.
2006 - Henrik Hult; hjälper moderlösa föl att hitta en amma.
2005 - Willy Heyman; en eldsjäl bakom Stockholms Hund- och kattstall.
2004 - Marina Reuterswärd; arbetar för att hundarna ska få det bättre.
2003 - Inga-Lill Bjurman; arbetar aktivt för vanvårdade hästar.