Hundartiklar

Hund som får vaccinspruta.

Vaccinera hunden regelbundet

Vad ska jag vaccinera min hund mot och varför? Valpsjuka, parvo (hundpest) och smittsam leverinflammation (HCC) räknas till grundvaccineringen i Sverige. Många väljer även att vaccinera mot kennelhosta.

En hund med kennelhosta kan behöva extra omvårdnad.

Kennelhosta hos hundar

Många hundägare har säkert hört ordet kennelhosta. Men vad är egentligen kennelhosta? Och hur kan jag skydda min hund från att bli smittat. Här kan du läsa om symtom, orsak, behandling och vaccin för kennelhosta.

Hund som hittat smågnagare kan bli smittad av mask.

Avmaska hunden? Hur och när ska jag avmaska min hund

Om och när du behöver avmaska en hund beror på hur gammal den är och hur din hund lever. En vuxen hund bör du dock bara avmaska om du vet, eller starkt misstänker, att den har mask. Du kan själv köpa provtagningskit p...

Jaktlabrador ute på jakt.

Vanliga jakthundsraser

Vanliga jakthundar, här hittar du hundraser som är vanliga att använda i jakt.

Pointer jagar.

Stöthundar

Stöthundens uppgift under jakt är att hitta djuret och sätta fart på det.  Stöthundar har mycket gemensamt med kortdrivande hundar och håller sig i närheten av jägaren.

Jakt springerspaniel.

Stötande hundar

En stötande hunds uppgift under jakt är att scanna av området kring jägaren. De håller sig i närheten av jägaren och letar igenom all terräng. En stötande hund förföljer inte vilt utan stannar när den hittar djuret. S...

Två engelska setters ute på jakt.

Fågelhundar

En skällande fågelhund skäller vid trädet där fågeln sitter, jakten sker endast på skogsfågel. Spetsar är vanliga skällande fågelhundsraser. Stående fågelhundar är tillskillnad från de skällande tysta vid jakten. De l...

Jack russell terrier jagar i gryt.

Grythundar

En grythunds uppgift är att få ut djuret ur sitt gryt och jobbar alltså under jord. Olika typer av terrier används är vanliga bland grythundar.

Två beaglar som busar efter jakt.

Drivande hundar

Drivande jakthundars uppgift är att driva djuret med skall mot jägaren. De kan även delas in i kortdrivande hundar som används vid småvilts- och klövviltsjakt.

Älghund ute på jakt.

Älghundar

Älghundar jagar som namnet avslöjar älg. Deras uppgift är att söka upp och markera älgen under jakten. Jämthunden är en av Sveriges vanligaste raser och används ofta för att jaga älg.

1 / 53