Tänk på underlaget

A och O när du tränar ute med din ponny är att tänka på vad det är för underlag och vad för typ av träning som passar på vilken plats. Om marken är hård och ojämn – passa på att träna skritten, att länga och korta hästens steg och träna lösgjordheten i sidorna.

Mjuk mark eller uppförsbackar kan vara bra för att träna muskelbyggande arbete, låt ponnyn trampa på med lite längre tyglar medan du står upp i sadeln i lätt sits. Då kan du nästan känna hur ponnyn får jobba med hela kroppen, med bakben och ryggmusklerna. Om marken är blöt och lerig så kan det vara bra att ta det lugnare så inte ponnyn halkar.

Fundera också på vad syftet är med träningspasset; träna kondition eller samlande arbete? Kondition bygger ponnyn bäst i skritt och galopp, till exempel genom att ridas i intervaller, galoppera en stund, skritta en stund, galoppera en stund, skritta en stund och så vidare. I intervallträning är det viktigt att hästen får chans att pusta ut och vila musklerna.

Under ridturen kan du till exempel använda:

  • Träd för att rida volter, serpentinbågar och ställa ponnyn. Titta runt träden så det inte är vassa grenar som sticker ut där du eller din ponny kan göra er illa.
  • Ängar för att rida volter, åttor eller dressyrprogram. OBS! Tänk på att kolla upp så att du verkligen får rida på ängen, så du inte rider på mark där du inte får rida för markägaren.
  • Trädgrenar och stockar som markarbete eller hoppning. Kolla före och efter stockarna så att det inte är pinnar som sticker ut eller gropar där hästen hoppar av eller landar. Det är väldigt viktigt att det är jämnt underlag både framför och bakom stockarna.
  • Lyktstolpar eller brevlådor. Om du ska träna på halvhalter, tempoväxlingar eller övergångar så kan du tänka att du vid varje lyktstolpe ska göra en övergång från trav till skritt, skritta ett par steg och sedan trava igen, och så upprepa detta en bit. På så sätt aktiverar du både dig själv och din häst och tränar lydnad.

Att träna utomhus kan vara ett roligt och bra verktyg för att variera träningen för hästen. Tänk på att vara uppmärksam på det som händer runt omkring, att du rider där du får rida och har rätt utrustning för dig och din häst med reflexer och säkerhetsutrustning. Trevlig träning!