Årets Bragdhund har utsetts varje år sedan 1989 då Svenska Kennelklubben fyllde 100 år. Bragderna som hundarna utfört har varierat en hel del men betydelsen som de vinnande hundarna haft för människan har alltid varit lika stor. 

– Hundens betydelse för människan i en unik situation är det som räknas, säger Hans Rosenberg.

De vinnande hundarna har räddat människor ur brinnande hus, assisterat sina ägare i vardagen, larmat vid olyckor med mera.

– Blandras som rashund kan bli en bragdhund. De enda hundar som inte kan nomineras är professionella tjänstehundar såsom polis- och narkotikasökhundar, då de har egna utmärkelser att tävla om, säger Hans.

Hans starkaste bragdhundsminne

Den bragdhund som Hans minns starkast är 1995 års vinnare.

– Det var en dvärgpudel som hette Fiona och hennes matte var en mycket svårt sjuk liten flicka. Fiona skänktes till flickan av hennes skolkamrater som sällskapshund.

Hans berättar att flickans största idol var Carola som just då spelade musikalen ”Sound Of Music” på teatern Göta Lejon i Stockholm. Det ordnades så att flickan fick träffa Carola efter prisutdelningen som i sin tur engagerade sig enormt både i flickan och i hennes hund.

– Morgonen därpå orkade flickan stiga upp och äta frukost vilket visade på kraften och energin som mötet givit henne. Tragiskt nog så avled hon bara en månad efter att Fiona utsetts till Årets Bragdhund 1995.

Nominera en bragdhund

Har du själv, eller känner du, en hund som gjort något extra betydelsefullt under perioden 15 november 2012 till och med 15 november 2013? I så fall kan du nominera den till att bli Årets Bragdhund 2013.

För att nominera en hund skickar du ett mail med motivering till adressen: bragdhund@skk.se. Det går också bra att skicka motiveringen med vanlig post till: Svenska Kennelklubben, 163 85 Spånga (märk då kuvertet ”Bragdhund”).

Motivera så mycket du bara kan varför hunden du föreslår ska vinna. Om du har dokument eller bilder som förstärker din historia så bifoga dem gärna.

Prisutdelning på Stockholm Hundmässa

En jury bestående av representanter från Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkring utser vinnaren som uppmärksammas i samband med utställningen Stockholm Hundmässa den 7-8 december på Stockholmsmässan.

– Prisutdelningen sker under pompa och ståt i den stora finalringen på lördagen.

Vinnarhunden får medalj och ett smaskigt köttben och ägaren bjuds på en exklusiv VIP-helg i samband med Stockholm Hundmässa. Dessutom får ägaren 20 000 kronor från Agria att donera till en organisation som hjälper djuren i samhället.

Om du vill läsa mer om tidigare bragdhundar kan du göra det här