Grattis, hur känns det att du har blivit utsedd till årets Djurens Hjälte?

– Det är fantastiskt! Det är ett bevis för att man lyckats med det man jobbar med, säger Bosse Svensson, initiativtagare till Bosses Hundhjälp, på en telefonlinje från Göteborg.

Många tragiska berättelser

Sedan starten 2011 har den ideella föreningen Bosses hundhjälp räddat 356 hundar i nöd med veterinärkostnader genom att vara länken till veterinären. Utöver det delar Bosse varje vecka ut 150 kilo hundfoder direkt till hundägare eller via Stadsmissionen dit hemlösa kommer för omsorg och mat. Hundarna får också koppel, halsband, skålar, täcke och tuggben.

I en villa på sju rum och kök i Hisingsbacka där Bosses hundhjälp håller till går telefonen varm nästan dygnet runt.

– Framförallt är det personer som behöver hjälp med veterinärvård. Det kan bero på att man är arbetslös eller hemlös eller att man av någon annan anledning inte har råd att betala veterinärkostnaden. För den som inte har råd kan tusen kronor vara väldigt mycket pengar. Det är många tragiska berättelser man får höra, mycket gråt och tandagnisslan, säger Bosse Svensson och tillägger att föreningen även får en hel del samtal från kvinnojourer som behöver hjälp.

Alltid velat hjälpa utsatta djur

För Bosse Svensson har hundar och andra djur alltid haft stor betydelse. I hela sitt liv har han drömt om att hjälpa utsatta djur. Bosse växte upp med hundar i sitt föräldrahem och har i dagsläget två hundar hemma hos sig, en Dansk-svensk gårdshund och en Greyhound.

I hela sitt yrkesliv har Bosse Svensson arbetat som revisor på Volvo. Han har rest mycket i Sverige, Norge, Danmark och på Färöarna där han haft ansvar för intern ekonomi.

I dag är Bosse pensionär och arbetar helt ideellt med Bosses Hundhjälp – från åtta på morgonen till klockan tio på kvällen. Men telefonen är aldrig avstängd. Ibland händer det att det ringer i den klockan tre på morgonen. Då rycker Bosse ut.

– Det ska vara en väldigt speciell anledning till att jag stänger av telefonen, som att jag ska till sjukhuset eller något sådant men då finns det ju telefonsvarare, säger han.

Spårar försvunna hundar

Bosses hundhjälp hjälper också till att spåra försvunna hundar. När en hund försvinner postas ett inlägg på organisationens Facebooksida så att någon av landets alla 1300 volontärer, utspridda över hela Sverige, kan sätta igång att söka.

– Häromdagen försvann en liten valp i Göteborg. En tjej fick syn på valpen tillsammans med en okänd kille på spårvagnen och larmade oss. Kort därefter kunde killen hämtas in och valpen lämnas tillbaka till sin rätta ägare, berättar Bosse Svensson.

I samband med Sweden International Horse Show kommer Bosse Svensson att ta emot stipendiet om 25 000 kronor söndagen den 30 november. Prisutdelare är Patrik Olsson som är affärsområdeschef för smådjur på Agria.

Juryn består av representanter från åtta djurorganisationer. Här kommer motiveringen:

"Den ideella föreningen Bosses hundhjälp med grundaren Bosse Svensson i spetsen bedriver en imponerande verksamhet som på ett genuint sätt hjälper de som inte har råd att ge sig själva eller sina djur det allra nödvändigaste. Genom att samla in hundfoder och pengar till veterinärhjälp kan fler hemlösa hundägare behålla sina fyrbenta vänner under en tid när livet tagit en ny vändning. I nära samarbeten med Stadsmissionen och boende för missbrukare gör Bosse och hans volontärer en avgörande insats för friskare, lyckligare hundar."

Se inslaget om Bosse Svensson på SVT Västnytt