Artros

Min 10 år gamla bichon frise har svårigheter med att gå upp för trapporna och resa sig efter vila. Kan det vara artros? Hur allvarligt är det?

Veterinären svarar:

Prognosen beror på vilken led som drabbas av artros. Hundar får mer besvär av artros i hasleder och armbågsleder. Behandling är vanligen en inflammationsdämpande och smärtstillande medicin. Har din hund varit stel under en längre period, ska du kontakta veterinär.

Symtom

Vanliga symtom är stelhet och hälta samt svårigheter att röra på sig, till exempel lägga sig eller resa sig. Hältan förvärras oftast efter motion, lek eller arbete som jakt och kan variera med årstiderna. Smärtan kan leda till att hunden inte vill hoppa, gå i trappor eller leka.

Orsak

Orsakerna kan vara primära, med andra ord utan bakomliggande faktorer, eller sekundära som betyder att artros orsakas av en ledsjukdom som armbågsdysplasi, höftledsdysplasi, patellaluxation eller osteokondros samt efter trauma såsom korsbandsrupturer eller frakturer. Vanligt förekommande leder som drabbas av artros är höftleder, armbågsleder, hasleder, knäleder och tåleder, med andra ord de leder som belastas mest.

Vad kan jag göra själv?

Motionera hunden förnuftigt, gå hellre många korta promenader än en lång. Undvik vilda lekar med andra hundar, cykling och andra aktiviteter som belastar lederna. Simning är ett bra alternativt motionssätt för en hund med artros. Övervikt belastar lederna ännu mer så om din hund är överviktig kan det vara bra att banta ner hunden, med veterinärens samråd.  Massage och stretching är bra sätt att minska smärtan, öka blodcirkulation och lösa spänningar i muskulaturen.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden visar ovanstående symtom och hältan har inte blivit bättre efter två veckor tycker jag du bör boka tid hos din veterinär.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?