– Armbågsdysplasi är en tillväxtstörning som inträffar när benen radius och ulna växer, förklarar Ole Frykman, och tillståndet kan yttra sig på flera olika sätt. När benen växer olika snabbt blir trycket på det ena för starkt och en bit brosk och/eller ben kan lossna – det vill säga osteochondros uppstår. Detta är en form av armbågsdysplasi.

Oftast syns det tydligt på röntgen om en hund drabbats av osteochondros. Men det kan också vara så att det inte framträder vid röntgentillfället.

– Det behöver alltså inte vara så att en hund som läses av UA hos kennelklubben aldrig får problem med osteochondros, säger Ole.

Artrosen som osteochondrosen ger är det första man ser på en röntgenbild.

– Symtom visar hunden först när brosket spricker och ledvätska kommer i kontakt med det underliggande benet. Då uppstår nämligen en inflammation som gör ont på hunden.

Symptom som en hund med osteochondros kan visa är:

  • Varierande hälta
  • Ofta sämre efter vila
  • Rotation av armbågen och tassen
  • Galla i leden (svullna leder)
  • Smärta vid palpation

Ole påpekar hur viktigt det är att en hund som fått diagnosen osteochondros fastställd behandlas direkt.

– Det finns till exempel inget som heter växtvärk utan det är alltid en tillväxtrubbning när hunden får ont utav att växa. Självklart kan problemet vara ”godartat” som till exempel panosteit vilket är en liten benhinneinflammation. Osteochondros däremot ska alltid behandlas så tidigt det bara går för det är inte en diagnos som försvinner av sig själv, säger Ole.

Symptom hos en hund med panosteit hund:

  • Ömma benhinnor
  • Aldrig galla i leden (svullna leder)

Osteochondros kan också uppkomma hos äldre hundar som är friröntgade och inte tidigare visat några symtom.

– Då kan det bero på att en ”gammal” osteochondros kommit igång igen. En broskbit som tidigare lossnat men lagt sig tillrätta på ett bra sätt kan lossna, förklarar han.

Även på äldre hundar är det viktigt att den lösa benbiten plockas bort.

– Då kan hunden återgå till ett relativt normalt liv även om artrosen finns kvar, säger Ole.