Ringorm på häst

Min häst har kala, skrovliga fläckar i sin päls. Kan det vara ringorm och hur smittar det i så fall?

Veterinären svarar:

Det låter som om det kan vara ringorm din häst drabbats av. Eftersom att sjukdomen är väldigt smittsam är det viktigt att isolera hästen så fort misstanke finns och följa råden nedan för att undvika att andra smittas.

Symtom

Symtomen kan se olika ut beroende på vilket stadie ringormen upptäcks i. De allra första symtomen är mindre svullnad i huden med skorpbildning. Senare i sjukdomsförloppet är symtomen synligare med hårlösa och torra partier av varierande storlek. Ibland förekommer även förtjockad hud. Drabbade områden är vanligtvis huvud, hals och bål. 

Orsak

Ringorm är en av de mest smittsamma hudsjukdomarna hos häst. Sjukdomen orsakas av svampar som både smittar direkt och indirekt. Ringorm kan alltså smitta hästar (och andra djur, även människa) emellan men också via utrustning, inredning, kläder och miljö. Varför ringorm räknas som en av de mest smittsamma hudsjukdomarna är för att svampsporerna kan överleva utanför värddjuren under en väldigt lång tid.

Vad kan jag göra själv?

Finns det misstanke om, eller konstaterad ringorm bör dessa hästar isoleras direkt. Läs SVAs rekommendationer på deras webbplats.

Under behandling ska även stallet och all utrustning rengöras. På grund av den stora smittrisken är det viktigt att vara noggrann och göra rent allt från stallinredning till borstar.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär för att få behandling för ringorm utskrivet. Även om sjukdomen ofta läker ut av sig själv påskyndar medicinen läkningen och minskar därmed smittrisken.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?