Tips för att undvika regnskållor

  • Undvik fuktiga beten och fuktiga stallar. Under perioder med ihållande regn är det viktigt att hästen får torka ordentligt.
  • Byt eller ta av täcket inomhus, och låt hästen torka innan ett nytt täcke läggs på. Att stänga in fukt är inte bra, täcken som är fuktiga på insidan kan förvärra problemet.
  • Håll ströbäddar rena och torra.
  • Låt varje häst ha sina egna ryktsaker. 

Regnskållorna orsakas av bakterien Dermatophilus congolensis, som trivs i fuktig miljö. När hästens hud är fuktig, efter att ha gått ute länge i regn utan täcke eller om hästen har fått in fukt under täcket eller benskydden, så uppstår mikroskador i huden. Detta underlättar för infektion, då bakterien kan växa till sig.  

Symptom

När en häst drabbas av regnskållor uppstår sårskorpor (kallas också krustor) på kroppen – vanligtvis på övre delen av kroppen men även på skenben och karleder. Det kan vara svårt att upptäcka regnskållorna på avstånd, men om man stryker handen över hästens päls kan de kännas. En del hästar får skållor som gör ont när man rör dem.

Det börjar oftast med fasta upphöjningar i huden, som sedan utvecklas till ytliga varblåsor som till slut spricker. Då bildas det hårlösa kratrar i huden.
Även om det är ovanligt så kan vissa hästar, som får kraftiga hudförändringar, vara allmänpåverkade och visa minskad foderlust, viktminskning och förstorade lymfknutor.

Ringorm, som är en betydligt mer smittsam sjukdom, kan ge liknande symtom som regnskållor. Det kan därför vara bra att kontakta veterinär för att få en diagnos.

Så smittar det

Bakterien sprids när krustorna blöts upp och så kallade zoosporer frigörs. Dessa kan överföras till andra hästar via direktkontakt, men även indirekt med fuktdroppar i luften eller via ryktborstar, klippmaskin eller annan utrustning. Handhygienen är därför viktig när man hanterar smittade hästar.

Behandling

Obehandlade, lindriga fall av regnskållor läker av sig själv på två till tre månader. Det viktigaste är att hålla huden så torr som möjligt. Om krustorna sitter på benen är det viktigt att hålla eventuella benskydd eller lindor rena och torra – sätt aldrig på fuktiga benskydd eller schabrak. Det är bra att se till att ströbädden i boxen hålls torr och ren.

Det kan vara bra att tvätta det drabbade hudområdet försiktigt med mild desinfekterande lösning som får ligga kvar på huden i minst 15 minuter. Därefter kan man försiktigt pilla bort de sårskorpor som sitter löst – men inte riva loss dem, då det kan orsaka ökad inflammatorisk reaktion. Om det finns många och hårda krustor kan det vara bra med en mjukgörande behandling med salicylsyrevaselin innan tvätten. Tvätten upprepas varje eller varannan dag tills infektionen läkt.

Efter tvätten behöver pälsen torka ordentligt. Tänk på att använda handdesinfektion före och efter du tvättat hästens sårskorpor, för att undvika smittspridning.

 

Källa: SVA https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/streptotrikos-hos-hast/