Julen en farlig helg för våra hundar

Choklad, julmat, och krusiga presentsnören hör alla julen till, men de innebär också vissa risker för Sveriges 750 000 hundar. Under julen ökar antalet veterinärbesök på grund av att hundarna fått i sig giftiga ämnen. Att få slicka rent jultallriken kan leda till många nattpromenader som både hund och ägare hellre hade varit utan.

– När hunden bedjande ber om en bit choklad är det viktigt att kunna stå emot, speciellt om det är choklad med hög kakaohalt. Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är mycket giftigt för hundar och i värsta fall leda till att hunden dör, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Giftigt för hund - här ser du hela listan

Hunden blir ofta lika glad för vanligt hundgodis som för människomat från julbordet. Hunden har ett känsligt matsmältningssystem som inte klarar fet, salt mat lika bra som människor, och många hundar blir dåliga i magen av till exempel Janssons frestelse, ost och köttbullar.

– Som specialister på djur ser Agria på julen ur hundens perspektiv, och vi tycker att det är viktigt att påminna om att det vi människor gör för att fira julen kan innebära vissa risker för en hund. Självklart ska vi unna hunden något extra på julen, men ge den hellre en leksak som räcker ett tag, eller ett tuggben, säger Suzanne Burdén, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring.

Många hundar leker gärna med julklappssnören, julkulor och glitter, men ägarna är inte alltid medvetna om att en del kan hamna i magen med svåra skador som följd.

– Om hunden har fått tag på ett presentsnöre, så försök distrahera den med en hundleksak istället. Precis som små barn leker med barnsäkra leksaker bör hundar leka med hundsäkra leksaker. Aktivitetsleksaker, som en Kong* till exempel, tar massor av tid för hunden att förstå och är helt säker, säger Suzanne Burdén.

Andra saker som är vanliga orsaker till veterinärbesök är pepparkakor, saffransbröd, ojästa degar, små leksaker, nappar, julpynt och stearin.

* Kong är en aktivitetsleksak för hund som i regel innehåller någon form av godis. Den har en form som gör att det tar lång tid för hunden att nå godiset, och kräver att hunden aktiverar sig. För mer information, se www.kongcompany.com. Disclaimer: Agria Djurföräkring har inget samarbete med Kong Company.