Vid vilken ålder kan man kastrera katten?
I Sverige har vi en rekommendation att kastrera katter tidigast när de uppnått fyra månaders ålder. Katter brukar bli könsmogna runt 4-7 månaders ålder så vanligast är att kastrera runt den åldern. Tänk på att en katt kan bli dräktig redan vid några månaders ålder så var noga med att hålla katten inomhus och separerad från katter av motsatt kön tills den är kastrerad.
Så märker du att din katt är könsmogen
Hankatt: Ett tydligt tecken på att din hankatt blivit könsmogen är att urinen börjar lukta extra starkt. Könsmogna hankatter börjar också ofta bevaka och markera sitt revir mer intensivt.
Honkatt: När en honkatt blir könsmogen går hon in i löp. En honkatt blöder dock inte som en tik gör. Vanliga tecken på könsmognad är att hon rullar och ålar sig, får sämre aptit, går hukad med svansen åt sidan och ropar högljutt efter hanar.
Läs mer om könsmognad hos katter
Varför kastrerar man katter?
En fertil katt som är utekatt kan snabbt ge upphov till många kullar med oplanerade kattungar. Även om kattungar är fantastiskt söta så är de svåra att hitta nya hem till, och risken är stor att resultatet blir ännu fler hemlösa katter och onödigt lidande. Om du inte är uppfödare och planerar att använda din katt i avel är det därför viktigt att du kastrerar den.
Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat. - Källa: Jordbruksverket, Allmänna råd till 6 kap. 2 §
Fördelar med att kastrera sin honkatt
- Förhindrar oönskad dräktighet.
- Minskad risk för juvertumörer förutsatt att kastraktion görs före 1 års ålder.
- Ingen risk för livmoderinflammation.
- Tar bort löpbeteende där honkatten oftast mår dåligt och exempelvis magrar av och ropar högljutt.
Fördelar med att kastrera din hankatt
- Inga oönskade kattungar i grannskapet
- Kastrerade hanar tenderar att hålla sig närmare hemmet
- Många hankatter blir lugnare och jämnare i humöret
- Kastrerade hankatter hamnar inte i slagsmål om sitt revir i samma utsträckning som fertila hankatter
Hur går kastrering till på honkatt?
Att kastrera en hona innebär vanligen att veterinären opererar bort både äggstockar och livmoder. Proceduren är ett standardingrepp som görs dagligen på kliniker och djursjukhus. Oftast åker man till veterinären med sin hona på morgonen och lämnar in henne hos veterinären och får hämta henne på eftermiddagen/kvällen. Så här går ingreppet vanligen till:
- Honkatten får smärtstillande och sövs
- Buken rakas, tvättas och spritas
- Veterinären lägger ett snitt i buken och lokaliserar äggstockar och livmoder
- Äggstockarna och livmodern tas sedan bort och veterinären knyter och klipper av blodkärlen.
- Därefter sys snittet i magen ihop och katten får uppvakningsspruta och vaknar i lugn och ro i sin dagbur.
Honan är vanligen relativt pigg dagen efter ingreppet och oftast är såret sytt med en typ av stygn som kroppen absorberar själv så ingen stygntagning behövs. Veterinären informerar dig om vilket som gjorts i din katts fall. Honan får med en tratt och ibland även en tygdräkt som hindrar henne från att slicka på såret.
Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar eller flanksnitt.
Hur går kastrering till på hankatt?
Att kastrera en hankatt innebär att veterinären opererar bort testiklarna. Proceduren är ett standardingrepp som görs dagligen på kliniker och djursjukhus. Oftast åker man till veterinären med sin hankatt på morgonen och lämnar in honom och får sedan hämta honom på eftermiddagen/kvällen. Så här går ingreppet till:
- Veterinären kontrollerar att båda testiklarna är i pungen. I vissa fall är endast en eller ingen testikel i pungen utan de ligger kvar i ljumsken eller buken, tillståndet kallas kryptorchid. Det går fortfarande att kastrera en kryptorchid katt men ingreppet blir mer omfattande.
- Hankatten sövs eller får lugnande
- Testiklarna och området runt om rakas, tvättas och spritas
- Lokalbedövning injiceras i testiklarna
- Veterinären lägger ett snitt i testiklarna.
- Testiklarna tas bort genom att sädesledarna klipps av och knyts för att förhindra blödning.
- I vanliga fall behövs inget sys utan operationssåret läker ut själv
Hanen får med en tratt som hindrar honom från att slicka sitt sår. Inga stygn behöver tas.
Ta hand om din nykastrerade katt
- En katt som fått lugnande eller har varit sövd har svårt att hålla värmen. Lägg din katt på ett varmt ombonat ställe och låt den hämta sig i lugn och ro.
- Katten ska ha sin tratt/tygdräkt under läkningsperioden.
- Släpp inte ut din katt under läkningsperioden.
- Katten ska återhämta sig snabbt efter ingreppet, äta, dricka, göra sina behov.
- Var uppmärksam på om såret börjar blöda, ser svullet och rött ut. Stygn kan ha släppt och en blödning har uppstått eller så kan katten ha fått en infektion - kontakta kliniken om du misstänker att något är fel.
Tänk på!
En kastrerad katt går lätt upp i vikt och det är därför klokt att ha koll på kattens vikt för att kunna justera mängden foder. En överviktig katt löper högre risk att drabbas av sjukdomar som exempelvis diabetes och ledproblem. Ibland kan det vara aktuellt att byta till ett anpassat foder för kastrerade katter. Fråga gärna din veterinär om råd.
Läs mer: Så hjälper du din överviktiga katt - Agria Djurförsäkring