1. En okastrerad honkatt som är utekatt blir snabbt dräktig
  2. En okastrerad hankatt kan ge upphov till oönskade kattungar
  3. Kastrerade katter hamnar i slagsmål mer sällan
  4. Risken att katten revirmarkerar inomhus minskar
  5. En katt som blivit kastrerad brukar generellt sett inte vandra lika långt hemifrån

Katthonor kan bli dräktiga tidigt

Många katter kan bli dräktiga redan vid sex månaders ålder. Vid den åldern är honan praktiskt taget fortfarande en kattunge, och varken mentalt eller fysiskt mogen att bli mamma. Av den anledningen är det klokt att inte släppa ut sin utekatt utan uppsikt innan den är kastrerad. Att få en kull med oplanerade kattungar kräver mycket jobb och det brukar vara svårt att hitta hem till kattungarna.

En honkatt blöder inte när den löper

En katthona blöder inte som en hund gör när den löper. Ägglossningen hos en katt inträffar vid parningen. När honan löper går hon hukad med svansen åt sidan och rullar runt på golvet eller marken medan hon högt ropar åt sig trånande hanar. Under denna period äter hon inte speciellt mycket. Honor som löper ofta magrar av, blir rastlösa, tappar päls och mår inte speciellt bra. Vissa honor urinmarkerar dessutom både inomhus och utomhus under löpet. Under den här tiden får matte och husse räkna med att få sin nattsömn störd.

Så går en kastration till på en honkatt

Ska du inte avla på din honkatt kan det vara en bra idé att kastrera den. Det innebär att veterinären opererar bort äggstockar och livmoder. Oftast åker man till veterinären med sin katt på morgonen och får hämta henne på eftermiddagen. Ingreppet brukar ge några stygn på magen och en tratt på huvudet som hindrar henne från att slicka sitt sår. Honan är relativt pigg redan efter några dagar och stygnen kan oftast tas bort efter ungefär tio dagar. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.

Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar där ingreppet är mindre. Honan sövs under kastreringen. I Sverige har vi en rekommendation på fyra månader som lägsta lämpliga ålder för kastration av katt. Honan behöver inte få en kull innan hon kastreras.

P-piller för katter

Det finns P-piller för katter, men det är inte alltid en bra långsiktig lösning eftersom det ökar risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflamation. P-piller kan medföra en del biverkningar och är inte heller ett helt säkert preventivmedel. Din katt kan kräkas upp pillret eller spotta ut det när du inte ser.

Okastrerade hanar

När en hankatt blir könsmogen börjar urinen lukta extra starkt och för dig som har innekatt är detta ofta mycket tydligt. En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden. Han är mer stridslysten än en kastrat. Risken är att du får en katt som ofta råkar i slagsmål och som är borta under långa perioder. Hanen kan också bidra till att fler oönskade katter föds i grannskapet.

Du som har hankatten inne kan få besvär med urinmarkering, det vill säga att hankatten kissar in sitt revir inomhus. Han blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt.

Kastrering av hankatt

På en hankatt är det ett enkelt ingrepp. Katten sövs och är oftast som vanligt igen några dagar efter ingreppet. Just eftersom ingreppet är mindre på en hankatt än på en honkatt kostar det också mindre än att kastrera en honkatt.