Vanliga frågor om kastration av katter

Katt med tratt, efter kastrering behöver katten bära tratt. Ålder är en av de vanligaste frågorna om kastrering av katt.

Tre vanliga frågor om kastrering. När ska man kastrera katten? Vad ska jag tänka på innan och efter jag kastrerar min katt? Och vad är skillnaden på kastrering och sterilisering av katt? Agrias veterinär svarar.

Ålder vid kastration 

Hur gamla ska katterna vara innan man kastrerar dem?

Svar från veterinären:
I Sverige har vi en rekommendation på fyra månader som lägsta lämpliga ålder för kastration av katt.

Före och efter kastration

Jag undrar vad som är viktigt att tänka på innan och efter kastrering av en hankatt? Behöver katten någon speciell omvårdnad dagarna efter?

Svar från veterinären:
Katten klarar sig bra efter kastrationen och din veterinär bör ge dig instruktioner om hur du ska sköta katten vid hemkomsten. Den bör inte få mat förrän efter 8-10 timmar och kontrollera så att katten inte blöder från operationssåret. Det får inte svullna och se fult ut efter några dagar. Katten ska inte ges mat innan kastrering den dag den ska kastreras.

Sterilisera eller kastrera

Vad är det för skillnad mellan att sterilisera och kastrera en honkatt?

Svar från veterinären:
Vid en kastration opereras äggstockar och livmoder bort. Katten blir steril, löper inte och kan inte para sig. Den förlorar också sin könsdrift. Vid en sterilisation skärs äggledarna av. Katten har då kvar sin könsdrift, kan fortfarande löpa och para sig men är steril.

Gillar? 12 av 19 gillade, 3,2 i betyg