Katten Roxy bor tillsammans med sin äldre kattkompis "Katten" hos sin matte Anna i Skärmarbrink, söder om Stockholm. Det var helg och Anna hade bjudit hem en pälsallergisk vän att bo hos sig i några dagar.

Utav hänsyn till den allergiska vännen fick de båda katterna Roxy och Katten bo hos en granne i huset under dessa dagar.

På lördagsmorgon stod katten Roxy på grannens balkongräcke. Trots löfte om att inte glömma balkongdörr eller fönster öppna stod balkongdörren på glänt. En granne ser från sitt fönster hur katten plötsligt förlorar balansen och faller sex våningar, slår i ett balkongräcke några våningar ner och för att till slut störta i asfalten.

När Anna fick reda på vad som hänt sprang hon ut på gatan och fann sin katt liggande blodig och livlös. De åkte direkt till närmsta djursjukhus. Bland de första frågor som Anna fick besvara var om katten var försäkrad. Katten Roxy hade alltid varit en innekatt så någon försäkring har inte Anna ansett vara nödvändig.

- Det här kommer att bli väldigt dyrt, sa veterinären.
Anna hade inga pengar att betala räkningen. Hon fick ansöka om kredit med möjlighet till avbetalning.

- Det finns 1-1,2 miljoner katter i Sverige. Och det är bara 10 procent av dessa som är fösäkrde, säger Ib Ahlén försäkringstjänsteman på försäkringsbolaget Agria Djurförsäkring.

En veterinärvårdsförsäkring för en bondkatt kostar ca 350 kr per år och täcker de flesta kostnader för vård vid olycka eller sjukdom. Men har man inte försäkrat sin katt kan det bli dyrt. Ett av djursjukhusen i Stockholm debiterar till exempel 690 kronor för en röntgen dagtid och det dubbla om katten måste röntgas under jourtid (00-07).

Katten Roxy klarade fallet från den högsta höjden. Efter en veckas vård på sjukhuset för inre blödningar, en käke ur led och brutet framben fick Roxy komma hem till sin matte. Det blev en dyr historia. Räkningen från djursjukhuset kommer att ta lång tid för Anna att betala. När den till slut är betald så räknar Anna med att den slutliga summan kommer att bli cirka 13 000 kronor.

Katten Roxy blev helt återställd. Den enda skillnaden på Roxy efter hennes fall är en större reservation för höjder.