Även om din katt är strikt innekatt eller utekatt så är det viktigt att hemmiljön är så trygg och aktiverande som möjligt. Katten är ett rovdjur som spenderar större delen av sin vakna tid jagandes byten. När den inte aktiverar sig sover och vilar den mycket. Har du fler än en katt finns det många saker du ska tänka på där hemma, något som beror på att katter inte är flockdjur av naturen utan vana vid att ta hand om sig själva. 

En trygg hemmiljö är viktigt för att katten ska känna just trygghet. 

Matvanor

Katter är rovdjur och skapade för att jaga. Servera därför inte maten i samma matskål dag ut och dag in. Även om du bara har en katt så skapa gärna flera matplatser åt den, gärna på olika höjder som i klätterställningen, på hyllan och blombrädan. Många butiker säljer numera aktiveringsskålar där katterna får jobba lite extra för att få sin mat. Kom ihåg att varken matskålar eller vattenskålar ska placeras i närheten av kattlådan då katter är renliga djur. 

För dig som vill använda din egen fantasi kan du fylla en toarulle eller en äggkartong med torrfoder. 

Vattenkällor

Vattenskålen och matskålen ska inte stå nära varandra. Katter i det vilda äter och dricker nämligen sällan på samma ställe. Ha gärna flera vattenskålar och vattenkällor till din katt. Du kan exempelvis låta katten dricka ur en vattenfontän, något som den tycker är extra roligt då vattnet rör sig. Du kan också ställa fram ett vattenglas eller en vattenskål där du lägger en pingisboll som rör sig när katten dricker. Genom att göra drickandet till en mer stimulerande aktivitet kan du få katten att dricka mera vilket är bra för kattens hälsa.

Klösbrädor

Katter vässar inte bara sina klor när de klöser utan stärker även sitt revir. Det är därför viktigt att du uppmuntrar din katt att vässa sina klor så att den känner sig trygg i sin hemmiljö. Det finns många olika varianter på klösmöjligheter med allt från klösmattor till klätterställningar, klöspelare och klösbrädor. Det bör finnas klösmöjligheter i varje rum.

Sovplatser

Katter spenderar mycket tid sovandes och vilandes. Se därför till att ha många olika sovplatser. Katter älskar att se ut över sitt revir, utnyttja därför höjden i ditt hem och tänk tredimensionellt.

Ordna gärna så att det finns en sovplats där katten kan ligga och titta ut genom ett fönster och en annan sovplats som är mer gömd, exempelvis i garderoben eller under sängen. I butikerna finns det många mjuka och gosiga bäddar som du kan köpa åt din katt. Kom ihåg att alla sovplatser ska vara trygga. Katten ska inte kunna bli störd av barn, hundar eller andra katter. 

Skapa flera sovplatser i ditt hem - gärna platser där katten inte behöver bli störd.

Aktivering

Utöver en hemmiljö som är anpassad efter din katts behov ska du se till att katten får tillgång till frisk luft om den inte får gå ut, du kan exempelvis låta näta in balkongen så att katten inte kan ta sig ut. 

Köp gärna hem kattgräs som är bra för både aktivering och magen. Unna din katt några roliga leksaker lite då och då - leksaker är bra för kattens aktiva liv.

Denna artikel är en nedkortad version av originalet. Läs artikeln i sin helhet på Kattbeteende.se för att ta del av ännu fler tips och råd.