Dags för Stockholm Pride Festival

Nästa vecka går Stockholm Pride Festival av stapeln. Mellan 25-31 juli pågår massor av aktiviteter och vi på Agria Djurförsäkring är på plats för att fira allas rätt till kärlek och synliggöra hbtq-frågor. Visste du att homosexualitet är vanligt i djurens värld? 

Stockholm Pride är nordens största pridefestival och under den kommande veckan sjuder det av aktiviteter i hela Stockholm. Besökare kan bland annat njuta av fotoutställningar, föreläsningar och parad. Vi på Agria Djurförsäkring kommer att ha en monter i Pride Park. Kom förbi om du vill ha en ansiktsmålning, vill sjunga karaoke eller leka twister med oss. Vill du vila benen en stund och prata försäkringar har vi fina erbjudanden. 

Homosexualitet i djurens värld

Än idag kan man höra människor påstå att homosexualitet är onaturligt eftersom det inte finns i djurens värld. Men det stämmer inte. Forskare har funnit att homosexuella kontakter är vanligare än man kan tro bland djur. Här kommer några exempel:

Svanar

När du ser ett par med svanar ska du inte utgå från att det är en hane och en hona. Det kan lika gärna vara ett par honor som bildat par eller ett par hanar som funnit varandra. Det hindrar inte heller fåglarna från att bilda familj. Fågelpar med två hanar utökar familjen genom att locka en hona att lägga sina ägg i deras bo. Sedan vårdar de ungarna själva.  

Späckhuggare

Späckhuggarflockar leds vanligtvis av en gammal vis hona. Hanarna i flocken bildar ibland egna smågrupper där homosexuella beteenden är vanliga. Vissa hanar tycks uppmärksamma varandra mer än andra och bli förtjusta. De kan då bilda par som håller ihop i flera år. 

Kor

Enligt forskare är det inte ovanligt att kor bestiger varandra. Ett antal individer verkar dessutom föredra en partner av samma kön även om det finns andra partners tillgängliga. Det har ibland ställt till problem för uppfödare eftersom vissa avelsdjur helt enkelt inte intresserar sig för partner av motsatt kön.

Pingviner

Hos fåglar i fångenskap har samkönade par visat sig vara vanligt. Ett par av fem bland kungspingvinerna i zoologiska trädgårdar är av samma kön och de bildar även samkönade par i det vilda.

Läs mer om forskningen här

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg