Medan hundägare till valpar och glupska hundar njuter av trädgårdsarbetet kan det hända farliga saker bakom ryggen. I den sköna trädgården lurar faror att vara uppmärksam på.

Håll koll på det här för en hundsäker trädgård:

  1. Komposten
    Att leta matrester i komposten kan vara en spännande aktivitet för en hund. Men eftersom förmultnad mat och trädgårdsavfall kan utveckla mögelgifter, så kallat mykotoxin, är det bäst att hålla hunden undan komposten.
  2. Gödselmedel och ogräsmedel
    De flesta typer av gödselmedel och ogräsmedel är ofarliga för våra hundar – men vissa kan orsaka diarré vid stort intag. Ett bra tips är att alltid välja en skonsam och mild variant som rekommenderas i butik.
  3. Ekollon och hästkastanjer
    Ekollon innehåller stora mängder tannin och är därför farliga för hundar. Tanninet är frätande och kan ge symtom som kräkningar och diarré. Även en hund som äter hästkastanjer kan få problem med kräkningar och diarré.
    Ekollon är giftigt för hundar
  4. Insektsmedel och bekämpningsmedel
    Insekts- och bekämpningsmedel kan innehålla kemikalier som är giftiga för hundar. Välj alltid ett godkänt insekts- eller bekämpningsmedel och läs instruktionerna och ingredienserna noggrant. Se till att insekts- eller bekämpningsmedel av alla slag hålls oåtkomliga för hundarna när de inte är under uppsikt. Tänk på att även råttgift är en vanlig orsak till förgiftning!
  5. Giftiga svampar
    Svampar är oinbjudna gäster i trädgården men det hindrar inte nyfikna hundar från att provsmaka. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden riktigt sjuk. Kontakta veterinären omgående om du misstänker att hunden ätit giftig eller okänd svamp.
    Se upp för svamp som är giftig för hundar
  6. Giftiga växter
    Vanligen äter inte hunden växter eller blommor i trädgården men vissa hundar är glupskare än andra. Det kan vara bra att ha koll på vilka växter som kan orsaka problem hos din hund, vanliga symtom är bland annat diarré, kräkningar och ökad salivering.
    Vilka växter är giftiga för hunden?
  7. Plommon, körsbär och aprikoser
    Alla frukter och bär som har en kärna bör undvikas att ge till hundar, dessa kan nämligen frigöra ämnet cyanid i kroppen som är giftigt för hundar. Kärnorna kan också fastna i magen eller tarmen. Även stammen och bladen hos dessa fruktträd kan vara giftiga i större mängder.
    Läs mer om farliga frukter och bär 
  8. Paddor
    Om en padda attackeras producerar den ett gift genom huden. Se därför till att lekglada hundar inte får syn på en padda. Giftet kan få hunden att börja salivera kraftigt och det kan skumma i munnen, hunden kan även börja kräkas.
    Paddor är giftiga för hundar
  9. Sniglar
    Bekämpningsmedel mot sniglar som ingår i behörighetsklass 3 är tillåtna för privatpersoner och anses ofarliga för hundar i liten mängd. Däremot bör alltid kemiska medel hållas oåtkomliga för hundarna. Sniglar kan även sprida parasiter som lung- och hjärtmask men det är relativt ovanligt att hundarna slickar eller smakar på sniglarna. Var uppmärksam på om hunden får upprepade hosta, kontakta då sjukvårdsrådgivning.
    Läs mer om sniglar och hundar
  10. Se upp för drunkningsrisk
    Har du en pool eller trädgårdsdamm på tomten? Se då till att hålla ett extra öga på hunden. Även om de flesta hundar är goda simmare kan situationen snabbt bli farlig om ingen upptäcker en hund som förtvivlat försöker ta sig upp.
    Drunkning

Misstänker du att din hund mår dåligt?    

  • Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
  • Vårt mål är att din hund ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.