Se upp för de vanligaste höstfarorna

1. Reflexer i höstmörkret

Nu är det hög tid att se över reflexer och lampor. Reflexer åldras snabbt och det är därför viktigt att testa dem innan det är dags att gå ut i mörkret med din hund. Testa dina reflexer genom att gå ut i mörkret, häng upp den gamla reflexen med en helt ny reflex och lys sedan på dem på 100 meters avstånd. Reflexer som syns dåligt ska inte användas. Fundera också över hur du och din hund syns framifrån, bakifrån och från sidan när ni går ut på kvällspromenaden.

–Jag brukar ha både en reflexväst samt blinkande lampa på min hund redan vid skymning då det gör att hunden syns ordentligt även innan det blivit riktigt mörkt! säger Emelie Björkman, legitimerad djursjukskötare.

Testa dina reflexer

2. Se upp för svamp

Under hösten är det många som tar med sig hunden ut i svampskogen. Vissa hundar är till och med tränade att leta svamp. Varje höst drabbas hundar av svampförgiftning. En bra tumregel är att de svampar som är farliga för människor också är farliga för hundar.

Ta del av de vanligaste giftsvamparna i Sverige här.

3. Ekollon och kastanjer

Ekollon i större mängd kan orsaka kräkningar, diarré och andra förgiftningssymtom hos hundar. Både ekollon och kastanjer kan också orsaka stopp i tarmen. Under hösten faller ekollon och kastanjer till marken. För en nyfiken eller glupsk hund kan de se både spännande och smaskiga ut. Var därför uppmärksam när du promenerar i närheten av ekar eller kastanjeträd. Ha gärna din hund kopplad och under uppsikt om du vet att den är matglad.

Se upp för ekollon och kastanjer i höst

4. Fästingar

Även fast det blivit höst kan fästingar fortfarande vara aktiva. Vissa fästingar kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöverförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Förbered hunden med ett bra fästingmedel.

Vanligaste frågorna om fästingar hos hund

5. Kennelhosta

Kennelhosta är vanligt förekommande under hösten. Därför kan det vara bra att vara extra uppmärksam på symtom under hösten och undvik kontakt med andra hundar om du misstänker att din hund har drabbats. Kennelhosta smittar via luften emellan, både via direktkontakt och indirekt. På hundtäta ställen är smittrisken som störst, bland annat på hundrastgårdar, hunddagis, utställningar, tävlingar med mera. Ring till Agria för rådgivning om du är orolig för din hund.

Kennelhosta hos hundar

6. Glykol

Låt inte din hund nosa runt och slicka på marken på parkeringar eller kring bilar. Vissa sorters kylarvätska, låsolja och bromsvätska innehåller glykol vilket kan göra din hund riktigt sjuk. Eftersom glykol är en söt vätska kan det vara lockande för hundar att slicka i sig där vätskan spillts ut. Symtom på glykolförgiftning kan vara illamående, kräkningar, kraftigt ökad törst och vinglighet.

Se upp för glykolförgiftning